scm lagu, nufnang iklan.

Monday, 31 August 2015

gejala anemia

hi.

gulp. tajuk ni buat aku memang seram and cold.

aku nak share pasal anemia. yes ! im not a doctor ! aku cuma pesakit biasa yang dah sihat Alhamdulilah.

my past!, aku penah kena anemia . apa itu anemia? apa simptom dia? punca? etc.

Anemia
Anemia, perkataan yang berasal daripada bahasa Greek (Ἀναιμία) yang membawa pengertian "tiada darah", merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin. Ini mengurangkan keupayaan darah untuk memindahkan oksigen ke tisu-tisu, dan mengakibatkan hipoksia; oleh sebab semua sel manusia bergantung kepada oksigen untuk hidup, tingkatan-tingkatan anemia yang berbeza-beza menimbulkan pelbagai masalah. Hemoglobin (protein yang membawa oksigen di dalam sel darah merah) harus hadir untuk memastikan pengoksigenan yang mencukupi bagi semua tisu dan organ badan.
Tiga kelas anemia yang utama termasuk:
  1. kehilangan darah akut (mendadak) yang berketerlaluan (genting seperti dalam kes pendarahan akibat kecelakaan, atau kronik (melalui kehilangan darah isi padu rendah dalam jangka masa lama);
  2. pemusnahan sel darah yang berterlaluan (hemolisis); dan
  3. pengeluaran/penghasilan sel darah merah yang kurang (hematopoiesis yang tidak berkesan).
Bagi wanita-wanita yang datang haid, kekurangan ferum dalam diet merupakan satu sebab yang umum untuk kekurangan pengeluaran sel darah merah.
Anemia merupakan gangguan darah yang paling biasa. Terdapat berbagai-bagai sebab yang mendasari anemia. Anemia boleh digolongkan melalui berbagai-bagai cara, berdasarkan morfologi atau bentuk sel darah merah, mekanisme etiologi, dan simptom klinikal yang boleh dikesan, antara lain.
Adanya dua pendekatan utama untuk mengelaskan anemia, iaitu pendekatan "kinetik" yang melibatkan penilaian pengeluaran, pemusnahan, dan kehilangan sel darah merah, serta pendekatan "morfologi" yang mengelaskan anemia mengikut saiz sel darah merah. Pendekatan morfologi mempergunakan satu ujian makmal yang murah dan mudah didapati (min isi padu korpuskel, MCV) sebagai titik permulaannya. Sebaliknya, menumpukan perhatian pada persoalan pengeluaran pada peringkat awal membenarkan seseorang doktor untuk mendedahkan kes-kes anemia yang diakibatkan oleh berbilang sebab dengan lebih cepat.

simptom dan tanda?

Anemia sukar dikesan bagi kebanyakan orang, dan simptomnya kabur. Biasanya, perasaan lemah atau keletihan dilaporkan. Sesak nafas dilaporkan dalam kes teruk. Anemia amat teruk memerlukan tindakbalas pengimbal di mana output jantung meningkat dengan jelas, membawa kepada degupan laju (palpitation) dan berpeluh; kegagalan jantungboleh terjadi jika orang yang sudah berumur mengalaminya.
Kulit dan selaput mukosa yang pucat sahaja menjadi tanda utama bagi anemia di tahap berbahaya (severe anemia), dengan itu bukanlah merupakan tanda yang pasti.

diagnosis
Satu-satu cara mengesan anemia adalah dengan ujian darah. Lazimnya, kiraan darah lengkap boleh dilaksanakan. Selain daripada melaporkan jumlah sel darah merah dan tahap hemoglobinpenganalisis automatik juga boleh mengukur saiz sel darah merah, yakni satu alat penting untuk membezakan sebab-sebabnya.
Kekadangnya, ujian lain diperlu untuk membezakan lagi sebab-sebab anemia. Ini dibincangkan bersama dengan diagnosis pembezaan (bawah). Doktor mungkin juga memutuskan membuat ujian darah penyaringan yang lain untuk menentukan sebab keletihan, tahap-tahap glukosakadar pemendapan eritrositferitin, ujian fungsi renal sertaelektrolit mungkin menjadi sebahagian daripada kajian diagnosis intensif. Tanda-tanda yang senang dikenalpasti bagi pesakit anemia antaranya adalah:
Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut, kuku, pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata. Tidak bermaya, letih, dan lemah badan. Pendek nafas apabila melakukan senaman.. Pening, pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak. Angina pektoris iaitu suatu keadaan apabila berlaku kesakitan di dada yang diakibatkan oleh oksigen yang sampai ke jantung tidak mencukupi. Palpitasi, iaitu suatu keadaan apabila denyutan jantung menjadi cepat dan kuat secara luarbiasa. Kurang selera makan dan kehilangan berat badan, sukar untuk berjalan; dan mental bercelaru yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12. Penyakit demam kuning (jaundis) terjadi bagi kes anemia hemolitik .


rawatan anemia
 Terdapat banyak jenis rawatan bagi anemia dan jenis rawatan bergantung kepada keterukan dan punca anemia.
Kekurangan zat besi akibat kekurangan makanan amat jarang bagi dewasa tidak berhaid (lelaki dan wanita putus haid). Diagnosis kekurangan zat besi menyatakan pencarian bagi potensi punca kehilangan sebegitu seperti perdarahan perut (gastrointestinal) akibat ulser atau barah kolon. Anemia kekurangan zat besi ringan hingga serdahana dirawat dengan tambahan zat besi menggunakan ferous sulfat atau ferrous gluconate. Vitamin C mungkin membantu keupayaan tubuh bagi menyerap zat besi.
Vitamin tambahan diberikan secara oral (asid folik) atau suntikan (vitamin B-12) akan menggantikan kekurangan khusus.
Bagi penyakit anemia kronik, anemia dikaitkan dengan kemoterapi (chemotherapy), atau anemia dikaitkan dengan penyakit ginjal, sesetengah pakar klinikal prescribe [[recombinant protein|recombinant](protein rekombinan)] [[erythropoietin](eritropoietin)], epoetin alfa, bagi menggalakkan penghasilan sel darah merah.
Bagi kes anemia teruk, atau dengan kehilangan darah berterusan, pemindahan darah mungkin diperlukan.


pengalaman aku
aku tak tau la sama ada aku ni peringkat kronik ke atau tidak!
dan ini cerita aku.

in 4pm. at office ! friday
- aku reply wasapp kwn dlm group.time tu aku update aku dmm. but malam plan nak tgok movies. cerita san andreas ke hape! not sure, tapi lepas tengok movies dengan kawan around 2ish lepak mamak kat area auto city juru. agaknya smpai rumah 4 to 5am.

in da morning saturday ! yaaaayyy i'm fever! badan dah letih. plus tido seharian tak bangun. kepala pening + pitam + tak dpt bangun ye. lost appetite , haus je memanjang. may be i think just hydrate.
so pesan dekat sister beli 100 plus. minum  sikit je. ok in the night, i trying to take food. may be i need food for energy. let's get shower first !
take some fried chicken nugget ! in 5 , i just finish about 1 and half! i can't eat anymore ! tekak rasa nak asam ! tamarind juice and etc.
okay fioneee. i lama tak demam ya. and susah nak demam. 

until monday. amik mc dekat bertam putra clinic , usually i like to refer doc.zulkifli. very nice person. dia bagi i 2 days mc and medicine. after 2 days. in wed i sepatutnya dah masuk office. continue mc at gov clinic. risau doc.zulkifli cakap i pemalas kan. asik mc. walhal dia tak tau aku betul2 sakit that time.
i'm driving alone. Allah sahaja yang tahu, betapa aku menyerahkan segala nyawa aku when driving all the way nak pegi clinic. 

in the morning pegi clinic gov. said to doctor (women) i really need the mc!
doc - whyy ? i can't give u so easily !
me - nothing to say i just keep silent.
doc - how are you, what happen to you?
me - im fever almost 5 days. 
(check my temperature)
doc - whow ur temperature too high 39++ ! how many days? bla bla bla u may suspect dengue fever let's checkup ur blood.
after finish . checkup the result finally return to doctor. then,
doc - zahiyya u r suspected anemia? u noe anemia? u must come and check ur blood for second time. i give u mc. please rest and come immediately if u r not well yet. or may be u dengue fever. bla bla bla

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
afternoon call mr.ong (my reference doctor at hpp gh)
speaking with their assistance , i just call kak kin . i'm telling my condition and she said u must come the hospital let doctor ong check ur condition.
after the doctor said that i am suspected anemia. i ask to many friends that night. and my bff call me. if u anemia u can anytime faint. OMG

CAN'T sleep that night till the morning i decide to see my doctor. 
so thursday morning, go to hpp. ask my friend how to solve the problem. 
all the friends - zahiyya u must eat lots of spinach 
eat vitamin b.comp
iron etc

macam2 petua haha
sambil2 tunggu doctor at hospital. i wasap my friend ask the vitamin shaklee and told him about my condition. of course there are worried about.
see the doctor ong. 
2nd time take blood, and he give me the vitamin .
that time Allah shja yang tahu betapa susahnya kaki ku melangkah. dengan letih nya tak terkata. sweating in the air cond. apa yang doctor bebel pon dah tak masuk telinga. telinga aku bengang sangat. suhu badan about 40. 
aku pon tak tahu macamana dengan keadaan tu aku boleh driving. next time aku deman or pain headache pon aku tak kan driving anymore. 

balik from hosptal singgah office untuk send my mc. siapa tahu Allah dah aturkan. perjalanan aku. sepatutnya aku balik using the ferry.tapi tersalah jalan and then directly use bridge and got accidents. Allah s.w.t  masih sayangkan aku, and bagi peluang hidup bersama-sama keluarga dan orang tersayang. 

tempoh demam tu macam2 berlaku. 
jalan 2 or 3 tapak jatuh, and bangun sendiri.
jalan nak keruang tamu dah pitam sangat terus tak perasaan adik dekat sofa. terjatuh dekat dia.
nak mandi seksa sangat. kena duduk. 
makan totally lost appetite. tak nak susahkan my mom. i masak sendiri utk get my appetizer. masak benda yang selalu dimakan, and my own taste. but fail. tak makan banyak. dalam 2 sudu pon dah tak boleh. mulut terlalu pahit untuk menelan segala makanan. 
apa2 benda yang dibuat mesti dalam position duduk. tak boleh berdiri lama. more than 5 minutes tak boleh ya! 
kuku dijari pucat tak de darah.sedih sangat tengok kuku pucat.

ini adalah simptom yang aku alami. masa dekat hospital keadaan aku bukan semakin okay tapi semakin down. aku dalam ward kritikal. kat mana wad 2 semua orang yang tak sedarkan diri. aku pon kritikal jugak sebab tak boleh bangun. tapi aku sedar ya. cuma tak terdaya, takda tenaga semua tu.

Alhamdulilah aku dah sembuh seperti sedia kala. lepas baik demam doctor tambah darah secara paksa. sebab condition merosot. ada orang temankan masa tambah darah tu. thank you sangat2. lepas tambah darah, aku sihat sikit demi sikit dan now sepenuhnya. alhamdulilah. 

pesan untuk korang. selalulah amalkan pemakanan yang berkhasiat. mungkin pengajaran untuk aku sebab lifestyle aku kan sebelum ni. aku balik kerja lewat, letih, tidur tak makan and not do nothing.
every weekend ada class kat kl. so travelling. hurm memang aku akui,aku sangat sibuk dan mengabaikan tahap kesihatan. yang membahayakan diri. baik-baiklah jaga diri, amalkan pemakanan sihat selalu. berdoa selalu. dengan Izin Allah s.w.t moga kita dilindungi selalu dari kemudharatan. AMINNN

Saturday, 15 August 2015

Bertunang.my engangement

hi,

mengimbau kembali ketika represi pertunangan i dulu. semuanya simple and fast preparation.

mula2 yang decide nak bertunang is of course belah lelaki. masa tu macam tergesa-gesa sangat. after a week my cousin wedding , terus i bertunang. ikut hati i tak nak bertunang. tapi dah kalau i tak follow cakap adatlah apa lah. huhuhu tapi i memang lah jenis yang asal easy to go jek.tak yah tunang takpe. but teros kawen. kiki


sepatutnya my sister decide nak letak date 25/12 yela that time kan cuti. lepas tu dorg cancel atas alasan entah la. belah aku macam nak marah jugak, sebabnya dorg semua cuti tak nak la lama2. so dah dorg yang nak datang dengan rela paksa la. tukar 28/12. family i kan semua duk jauh2. luar dari pulau pinang. so nak tak ndak dorg terpaksa amik cuti. adik punya pertunangan.

aku pulak dah macam2 hal, makin berbelah bahagi la nak tunang tak nak. nak tak nak. nak tak nak.
serius aku rasa macam tu. walaupun barang hantaran dah beli. baju dah siap. bilik pon siap kemas. pelamin dah 3 hari sebelum dah siap.

tu blom part photographer. import dari profesional ok. my bff. and abg i pulak excited beli dslr okey. semata engagement adik dia. hai la abg.

part makan i lansung tak sentuh. family i semuanya decide. i follow je. dengan hati yang gundah gulana. masa dorg otw, tunang i call i,. i serius mood dah kelaut. masa tu i dengar suara dia macam flu macam org demam lah. so memang dia tak sihat, mungkin tak cukup rest. tak cukup tidur ke hape. timbul rasa kesian sangat2. apa i buat ni, dia demam pun itak tahu.hurmmm i memang tak peduli lansung pasal dia time 2. hangin apa pon tak tahu lah.

the most thing dia yg buat utk ikat pertunangan ni. dia decide nak tunang bukan dengan i ok. dengan parents i. tunggu i bgtau my parents memang ke sudah i tak bagitau. hhuuhu

tah rasa macamana tah,malu, segan ,takut semua ada lah. nak2 lagi nak bagitau abang and kaklong. mak abah pon tak berani jugak. hahhaha

padahal dorg okay je. kalau bagitau. kaklong tula pokpek sikit. bagi sebab, dah pk masak2 ker? kenal betul2 ke. biasa lah, dah sedia ke? pelajaran macamana? haish macam2 lah soalan yang ko kena hadap.


kalau abaikan pelajaran kaklong tak setuju, mak abah pun tak setuju. susah jugak nak yakinkan dorg. susah sangat. tapi lama2 dorg akur. and terima lah. walaupun pokpek sentiasa. hahahaha

tapi alhamdulilah semuanya dah berlalu few years. syukur, and sekarang focus utk bina masjid. mengukuhkan lagi istana impian. semua orang ingin macam tu kan?

walaupun i ni jenis kasar, degil, tak peduli perasaan orang, banyak habiskan masa dengan kerja, belajar n kawan2. tapi siapalah saya, tanpa mereka (family & fiance) . mereka ikhlas, and always ada bila i susah. ada masalah. dorg yang setelkan. hurmmm sedihnya.

harap2 nanti i dah tak susahkan mereka. walaupun i jenis degil dan keras kepala. tapi dorg tak pernah abaikan i. walaupun hari2 pokpek. haahah tak rasa penat dan jemu.hhahahha apa la dorg pk dan perasaan dorg kan. heheheh



ok setakat ni sahaja. hahah bai.

Sunday, 9 August 2015

friends. exam. works. study. wedding

Hi

lama tak update blog, lately busy sangat time puasa tu i exam. after exam raya pulak. haishh ada sajalah benda yang nak dibuat. dengan preparation wedding lagi.

sebab tunang duk kuching, so agak susah nak la nak sama2 buat persiapan. semua arrangement, segala jenis terletak dibahu ioals. takpa lah lets anggap yang tu tanggungjawab kan. so make me easy do for it.

if i ni jenis kerja jee takpe u noe. i can prepared all the thing. tapi i still study! so mana weekend kena lari ke kl. mana work monday to friday at penang. mana dengan arrangement wedding got many things todo.

sape yang tak nak wedding tu like a queen of the day , tapi insha Allah semuanya dalam kesederhanaan. tapi insha Allah juga tidak pernah pula terkurang. 

jemputan akan diedarkan bila tiba masanya nanti. Insha Allah. mohon doakan juga ya !

bila you dah sibuk2 buat preparation ni ramai pulak yang nak mengusik i. biasalah tu, duk usik2 i pasal hadiah la apa la. tu takpa, ada yang sedih sebab i nak kawen. omaigod. i just married ! got nothing to change lah. as long my husband like our friendship.

okay. look at this, dulu2 masa study dengan dorg, ada la bergurau nak mintak fridge. semua tu masa wedding hahaha i pon lupa, tapi sesaja la i usik dorg tu. hhuuhu

 

actually for me, i tak kisah uoals tak bagi hadiah i noe my friends ni mostly as a student. so i fahamjer. asalkan uoals korban masa untuk datang im really really appreciate . as a friend mstilah nak kongsi saat duka and suka.

this is my turn, korang pon akan kawen jugak soonest. uoals pn nak tengok i datang time wedding kan. tu lah yang i rasakan.huhuhu


okla sekian salam sayang dari
zahiyya
lots of love mmmuaaah

Saturday, 2 May 2015

terasa hati. terapi. syg family syg fiance

hi.

aku dah pon semakin sembuh. can drive alone, even masih dalam pemantauan rapi abah, abg n kakak. nak pegi mana2 pon dah tak boleh sesuka hati, bahkan nak kerja pon kena update you know!! alasan : senang, if anything happen dorg boleh carik!!


hopefully nothing happen! cukuplah. bila bercakap tentang past depan mom. immediately kena stop! mom dah tak nak berlaku , lalui semua ni. dia tak nak ingat.

kaklong yang selalu ada even terlalu busy dengan kerja tinggal anak, tinggal suami. tetap tak abaikan aku. mostly selalu pantau. bagi nasihat. dan selalu bantu adik2. hurmmm kaklong iloveyou.

abang yang selalu protect adik, and ada masalah dia lah yang selalu setelkan. hurmmm what to do, i'm only have you brothers in this world. i takda 2 3 4 abang. is only one! it's was you!

macamna laa aku nak biadap dengan dorg,

terlalu banyak pengorbanan untuk aku selama ni. walaupun mereka2 diatas ni selalu sekat kemahuan aku. selalu mengawasi ketat pergerakan aku. aku tau sebab sayang. sometime aku rimas, sebab terlalu konkong. but biasa lah darah muda, enjoyyy


ok sebenarnya nak luah perasaan pasal kecik hati ni. tetiba nak hilangkan rasa ketidakpuasan hati ini. bila bercakap pasal family, rasa macam terapi. hilang semua masalah.

one more thing! i have some one that i love! to my fiance, i know u love me, i know everything. and dialah buah hatiku yang selalu menyebelahi aku, mengajar aku , banyak yang aku belajar darinya. dear my love, i'm ready to be ur makmum....




yang benar
zahiyya/yuyu/adik

Tuesday, 28 April 2015

update!

Assalamualaikum..

hi. baru jer sembuh dari kemalangan kecil, alhamdulilah tak cedera. 
kereta je cedera. tapi bersyukur sangat selamat, dan kemalangan tu movement dia tak terlalu kuat sebab aku dah tak sedar diri masa tu.

maaf buat semua susah hati, ni first time langgar orang kenderaan lain dengan tak sengaja. that time baru balik hospital ada appointment dengan doctor. dorg amik darah sebab suspect anemia. yes memang! dengan demam + hydrate . telinga aku bengang sangat masa tu. apa dokter cakap aku tak dengar apa pon. sadis. 

lepas setel amik darah, dapat ubat bagai. aku dah letih sangat berjalan dua tapak 3 tapak pon dah penat sangat. aku lepak jap dekat tempat menunggu lbih kurang sejam lebih sorang2 kat situ minum air revive.
pastu aku teruskan jalan terhoyong hayang. tak dapat bayangkan boleh ke aku driving. aku tyak pikir pon keadaan diri aku. aku cuma nak setelkan hal2 aku. wasapp call masok menderu2 kat hp aku both. tapi aku ignore je. sbb aku pikir diri aku and hal2 aku pada haritu. 

then gerak balik singgah office kejap, nak hantar mc. sampai depan office, aku rest kejap dalam kereta, rasa macam penat sangat. eh dah tetiba rasa macam jauh sangat office. sebab aku tak mampu nak jalan macam2 rasa. lama sangat dalam kereta, tak boleh jadi kena keluar hantar mc lepas tu balik.  so masuk office. 

lepas setel semua, on the way balik tu. aku tak tau pun yang aku dah letih sangat. keadaan makin teruk. tetiba aku terus tak ingat apa berlaku. sedar-sedar kat hospital tapi macam mamai2 lagi.

aku tetiba rasa nak nanges, nak tunang aku. aku tau dia mesti akan cari aku dalam sejam pun kalau tak dapat contact. eh tetiba mata masuk habuk pulak. tskkkk

tapi time aku dah sedar malam pun, aku tak larat sangat. aku rasa nak bangun tapi tak boleh. rasa nak cakap tapi tak boleh. aku nanges je.. sedih.. sedih. sedih. 

aku tak tau apa pun berlaku, malam pertama dekat hospital ditemani kakak ku. malamku tak lena. kejap2 amik darah , check darah, masuk air, masuk antibiotik.. tapi that time masih pakai oksigen. naik lemas aku. 
esok pagi nya aku msg tunang aku. walaupun nak pegang hp berat, tangan masih gigil. tapi gagah, lebih dari 1 hours tak contact dah macam orang gila. tapi asik kena marah je. bukan aku nak semua tu berlaku. hurmmm

tapi dia cuma risau je, sebab jauh kod. so memacam la dia pikir sebab tak tau keadaan aku kod. sadis.

9/4 till 14/4 , selama 6 hari aku bermalam kat sana. demam terlalu tinggi 40.2 ,40.5,39.0,38.0.. tsskk
smpai kena tipu la dengan dokter. haha aku malas nak layan dorg, asik2 tanya aku macam2. so apa dorg tanya aku  buat tak endah, apa dorg nak dari aku semua aku cakap

TAK NAK !!
TAK NAK 

TAKNAK!!!

SO , haritu aku terkena. dorg datang cakap cik sekejap ktorg nak check. so dah dia bukak seluar aku. lepas tu cakap nak check je b**tot aku sekali dia masuk kan lilin untuk turunkan suhu badan. aku tak tau tetiba je aku terkejut apa benda dia msuk kan ni eh. aku pun cam blur2. pastu dokter pon terkejut sebab aku terkejut cepat2 dia blah. 

aku blur lagi time 2. hahaha

terkena aku . hahah padan muka aku sendiri.

masa aku kat hospital sepanjang masa family and ofcourse my best friends ada disisi. thankyou semua.. seronok jadi orang sakit macam2 permintaan ditunaikan. hehehe amik kesempatan betul aku. hahah

family tak putus2 bagi harapan, bagi semangat. oh balik dari hospital tu, tunang dari kuching sampai. bestnye... sedih pun ada. dia balik dalam keadaan aku tak mampu jaga makan minum dia. tapi dia yang jaga aku. sadis. 

sedara belah mak asik ulang2 je datang melawat hospital maupun rumah. jiran2, and kawan2 , and of courae kawan baik aku dekat kuching siap hantar wakil mom and dad. ok lap airmata.

thanks sangat2 semua bagi sokongan and memang aku cepat sembuh. lepas tambah darah aku dah boleh jalan sikit tak pening2. tpi tetap lemah. family la banyak bagi sokongan padu dekat aku, terutama parents. hari2 datang melawat bawak makan, kadang2 aku tak makan pon sebab aku tak de selera dan terlalu lemah. sob sob

adik beradik aku pon kerap sangat ulang alik. ok lap air mata. walaupun aku ni kadang2 degil manja, tapi dorg tetap sayang. terutama kaklong lah! hari2 nak aku update tahap kesihatan improvement, and kakak ipar aku banyak bagi sokongan semangat sebab dia nurse. abang aku , semua lah.

betulah orang cakap bila apa2 berlaku kita nampak sapa dahulu yang datang ! and of course family! and few best friends.. opss true best friends.. pada kawan2 yang amik berat tu, no need to mention who is, but when something happen to you. they come! =)

and i just know! who is. ! hahaha yang jauh2 pun tetaap tanya khabar this is what i call true friends! hahah
kawan ni ada lots of type ! hahah ada yang suka bila time senang je, time susah hilang. hahaha

tu pon satu pengajaran pada aku. hahah

but anyway, mostly memang semua ada that time. thanks KAWAN! thanks SIBLING! lot's of thanks to FAMILY. and  my FIANCE.



LovE ZahIYYa

Tuesday, 17 February 2015

my precious.


Alhamdulilah 1 year 1 month 22 days

Prophet (peace and blessings of Allah s.w.t be upon him)
said: " there is nothing like marriage for two who love one another"

doakan kami hingga ke jannah ya.
aminnn
insha Allah we will survive through this distance penang - kuching



Thursday, 5 February 2015

dugaan. bersabar. kerenah manusia.

ingat ya buat salah dengan manusia kena mintak maaf dengan manusia.

phewwww.. harini macam2 dugaan aku. FIRST ! pasal kawan, aku ada kawan. memang pada aku rapatlah. pada dia aku tak tau. tapi sebab mengapa aku cakap rapat. pasal kami dah lalui bermacam-macam bersama.  banyak benda yang kami dah share bersama dia sunyi dia cari aku. aku sunyi , aku carik dia. kiranya hari-hari aku banyak dengan dia. tidur dengan aku (kawan perempuan)

ok penat nak cerita semua. segalanya hanya dia , aku dan Allah s.w.t je yang tau.

apa yang aku faham situasi sekarang ! dia dah kawen Alhamdulilah. aku rasa ramai yang tahu aku sedih + happy sebab dia kawen. perasaan tuu bercampur baur sebab aku akan rasa kehilangan KAWAN!!!!

OF COURSE SUNYI ! tapi aku happy la sebab dia pun dulu bersusah payah nak kawen pun.

aku memang tak pegi kenduri nikah and kenduri kahwen. sebab time tu betul2 i busy. nak exam dah. semua lecturer buat TEST ! and presentation + submit assignment !

SOOO memang tak dapat elakkkk !!! aku kecewa jugak  sebab tak dapat pegi. tapi nak buat macamana. dah takda rezeki wei.

now. dia dah block aku kat wasapp and may be facebook jugak. aku tak harap pun ada kawan macamni. and kalau dia cakap dia terasa dengan aku sebab aku tak attend wedding dia bring present jugak. jika benda tu yang dia kecewa sangat ok. aku lepaskan kau wahai KAWAN !

aku maafkan dan aku halalkan dunia akhirat apa jua... semoga berbahagia !
itu hak dia. dan sejujurnya erti persahabatan tu pada aku lebih berharga dari wang ringgit. dan apa yang berlaku sekarang aku masih doakan yang terbaik untuknya. =)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------



SECOND THING!!

ITSAAA FAMILY THING !!!


Aku ni bukanlah anak yang baik, dan jugak adik yang baik dalam keluarga. tapi aku tetap berusaha yang terbaik untuk Mom and Dad !!

ohh SIS and BROTHER jugak ....

aku serba serbi mengada, manja , degil, keras kepala, dan dan dan dan banyakkk lagi !

tapi aku tidakk berdendam , hati busuk, dengki, pemfitnah, kedekut dan haji bakhil serta sebagainya.

hari ni pagi aku sibuk. so malas layan wasap. sekali bukak menderu masuk. terbaca ayat last dari my sis (kaklong) dalam wasapp group family !

kaklong ; " ada baca tak dalam group yang satu lagi tu "

kakak ipar : " dah baca "

kakak num, 2 : dah !

kaklong : "mak kita pun tak sihat jugak, tapi kita tak bising pun ? "

bla bla bla bla

ikut singa betina  (kaklong) dia memang nak sound dah. tapi sabar and dia lansung tak komen dalam group tu ! huhu padan muka.

dugaan kod sebenarnya. anak-anak oiii. jaga lah mak bapak korang! terutama yang dimanja2 dipuji2, disanjung2...

masalah sebenarnya macam ni. aku memang ada nanny umur dah 90+ something. dia suka mengarah and memang nak kena duk dengan dia doplohpatjam ! mak aku dah stress tak cukup rest, penat dan segalanya. mungkin dugaan dan time sekarang la nak buat  pahala pn kan . ok aku boleh bersabar lagi dan mom pun aku rasa memang cukup2 bersabar, mom and maklang bergilir jaga orang tua tu.

anak yang lagi dua mana ? mana ? mana ? tu mak korang kan?? sekarang mak lang darah dah naik tinggi mengila. mak aku baru je nak rest ! dah nak kena jaga lagi. oit tak pikir ke? bergilir la sama!