kelopak bunga, scm lagu, mouse " annurzahiyyaelshirazee" , nufnang iklan.

Sunday, 20 July 2014

salam takziah

hi

the world semua sedang bersedih. include aku.. serius malaysia kena tamparan berkali-kali.
pencerobohan di sabah. kehilangan pesawat MH370.

Belum selesai lagi semua kes ni dah timbul pulak kejadian pesawat MH17 ditembak.

Yang paling sedih banyak pihak yang mengeluarkan suara sumbang dorg. oh please lah.
dalam keadaan macamni, cuba letak tepi masalah korang tu.

Ramai pulak pihak yang muncul sebagai keyboard warrior. Annoying gila!


Once bukak facebook je ramai yang post suruh Pm letak jawatan sebagai Prime Ministry.  Sedih sangat tolonglah jangan bodoh+bengap sangat ! Nak bunuh lah apa lah... cuba kalau ada orang lain pulak yang ugut kau nak bunuh ? dengan cara yang sama  kau buat kat media ? so apa perasaan kau dan family kau ? huhu

Sedih betul certain rakyat Malaysia yang miskin akal dan akhlak. sibuk bukak aib orang lain. maki-maki orang. Mana datangnya semua ni?


Ok itu jelah. malas nak cakap banyak tentang ni. Aku turut bersedih atas apa yang berlaku ni, kepada keluarga. dan kesemua penumpang MH17 dan tak lupa MH370. al-fatihah.. =(


Sesungguhnya mati itu pasti. Doakan keaman negara Malaysia. Tiada peperangan , tiada perbalahan, tiada perebutan kuasa dan janganlah menzalimi ,bunuh membunuh sesama sendiri. Kita umat islam bersaudara, tolonglah ingat ni sampai mati kena ingat !!

Banyak bersabar ni kan bulan puasa ? Jaga pertuturan, jaga tingkah laku, ambil ikthibar dengan apa yang berlaku.


#2014 banyak benda yang berlaku. ambil iktibar dan anggaplah ia nya satu ujian buat kita semua. Peka, dan jangan hanya focus pada politik sahaja di kedai kopi !




Salam Takziah.
 fROM LoVE zAhiyyA

Sunday, 13 July 2014

friends. Allah please save gaza.

hi.

lately busy. so kadang-kadang terlepas pandang text kawan-kawan.. so sorry to all dear friends !
btw i love u !!


tapi aku tak nak terlepas pandang bila kawan-kawan ada masalah. aku pun if ada masalah aku akan carik dorg. so bila tdorg ada masalah aku kena memainkan peranan aku pulak. as friends  and actually like one family dah pun hubungan kitorg ni..

aku cuba sedaya upaya solve the problem !! tapi aku sedih cuma aku tak nak tunjuk kesedihan aku bila tengok kawan-kawan dalam keadaan susah. Realiti hidup ni, ada naik and turun. biasa la aku pun macam tu!


btw belum setel bende tu, kes palestin and israel lak kan? sedih melampau-lampau pulak. apa yang aku mampu, cuma doa je yang terbaik.


sedih kod, timbul pulak isu politik kat malaysia nih. serius kebodohan apakah ini?
jangan cetek sangat pemikiran tu boleh?

ada la few people yang menyalahkan Najib (PM) kenapa tak hantar tentera kita nak memerangi israel laknatullah di gaza kan?

Sebagai pemimpin beliau harus memikirkan rakyatnya, sedangkan kita disini masih tidak mampu dan tak pernah bersedia untuk berperang. cuma tahu demokrasi dijalanan dan membuat perhimpunan. itu sahaja !

setakat kutuk dalam laman sosial buat apa? pergi la jumpa dengan mereka berbincang.

sibuk suruh PM hantar bala tentera . keselamatan negara ni macamana?

bukan la takda usaha lansung , kita still funding dari segi bekalan kewangan, makanan, medical and etc.
sukarelawan, pihak pengaman and what so ever.

PM pun gesa PBB untuk memohon pertolongan OIC. Come on la wahai Malaysian's... lupakan isu politik,  ini isu agama ! bersama-sama mengaminkan doa dunia ni supaya palestin dibebaskan.

daripada duk mengutuk, mengecam sesama sendiri baiklah berdoa untuk bumi palestin..


disamping itu, bersyukurlah kita masih diperintah oleh orang islam. aku tak nak negara diperintah bangsa lain. aku tak kan pernah bersetuju untuk itu !

stay pray for muslim people in this world  !!!
Allah please safa gaza. =(




love
zahiyya

Saturday, 5 July 2014

redha. rindu. maaf.

hi..

harini banyak sungguh berita kematian.. sungguh ramadhan ni banyak dugaan dan ujian dari Allah s.w.t.. 
mudah-mudahan aku tergolong dalam golongan hamba2-Nya yang tabah dan sesungguhnya  aku  tidak terkecuali dari ujian dari Allah s.w.t... 

Bila diuji, itu tanda kasih sayang Allah s.w.t kepada kita.. Sesunggunya Pencipta kita nak kita sentiasa dekat dengan-Nya... 

Moga aku tidak lupa bila diuji kerana Allah s.w.t mengingatkan aku yang kian melupai-Nya....

Allah Allah Allah Allah...... 

Mulianya...itulah kekasih Agung kita.... 

rinduuuu..... rindu teramat sangatt..... ampunilah dosaku yang sering melupakan nikmat yang diberi oleh-Mu.... ='(




love 
zahiyya

Friday, 4 July 2014

maaf.. sorry.. forgive..




hi
tetiba caption maaf kan ? eh betul la.. mungkin lepas ni takda banyak masa nak bersosial.
so aku nak mintak maaf, may be few days lagi takde kesempatan nak menulis.. busy sikit..
and another media social pun may be aku ignore sekejap... sorry.... 


biasa lah as normal person yang tak berapa ni, banyak kekurangan ioalls okeh. so nak kene keje keras, cari duit.. and independent... nak start untuk menapak tu aku kena focus+kerjakeras+berkorban and etc.

banyak aku kena fikir. tak terbeban sebenarnya... tapi aku sedang mengukur baju dibadanku...

syukur sangat pada Allah s.w.t banyak yang telah diringgankan untuk ku... alhamdulilah....
hidup sendiri ni takde tempat nak mengadu melainkan depend to Allah s.w.t, Insha Allah will ease everything..  T____T 

I'm still struggling  find the happiness....
struggling to create own life...
struggling build my own house...


belajar dari pengalaman....kedukaan, kekecewaan , kesedihan , kegagalan and etc.
i'm still learning.... any mistake please forgive me.....



aku cuma manusia biasa......... ='/ 




\


Ambillah waktu untuk BERFIKIR, itu adalah sumber kekuatan.
Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan.
Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan.
Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan.
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan.
Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati.
Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti.
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan.
Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga.








love 
zahiyya

memori tercipta



Bergetar jiwa dipersada bercahaya
Pertemuan harapan pertama kalinya
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Sukar dipercaya pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mengalun suara sesuri bisikan hati
Seiringan mencari haluan berseni
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Tiada pun terduga pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa

Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah
Kuingati buat selama-lamanya

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa

Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama 
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa.......







love
zahiyya ='(

jom borak !

hi peeps..

salam jumaat.... panasnya harini kan? tadi pagi2 pickup kawan and go to taman selat. so parking dekat bank islam tu.. panas ya amat... dah la park jauh sikit so kena jalan.. then singgah la kejap  dekat rope walk.

saje jalan2 dalam tu sambil tu tengah usha2 housing hendphone murah aku ni.. even murah tapi sayang! muahaha

mahal nak mampos okeh. dah la epi, yela Rm120 kod. gila ! ori pun Rm140 -150 je.. epi je dah mahal nak mampos. so tak payah lah..

tak jadi beli kat situ, aku rasa dekat kl lagi murah and banyak choice. penah sekali aku dengan partner pi tengok dekat kl sentral. satu kedai tu je harga dia Rm55. tapi tak beli pulak time tu.. haihssss...

ni sekarang keypad aku tertanggal huruf Y lak 2 ! hahaha let say lah korang nak text ur partners lah nak text syg cemana? adoiiii laaa.. hahahahah ni yang kelam kabut nak mencari..

nak beli hadphone baru? ada idea tak eh? yang ok la.. hahha


ni panas sangat la ni, naik type entry pun macam apa.  puasa macamana sekarang dah 6 ramadan kan?
aku sihat alhamdulilah... korang ?


banyak je cerita aku ni sebenarnya tapi tak tahu lah aku nak cerita macamana. hahahha
later ok ada idea menulis aku tulis panjang-panjang..


so now macam free time, layan movie je.. korang suka movie apa? aku suka movie horor.. english, thai ,malay , jepun, korea... janji horor... indo kureng....entah kenapa.. aku tak suka !hahhahah

kalau cerita horor tu pada aku bia la logik, contoh la kalau paranormal la.. dah la satu pasal takde jalan cerita, tetiba scream tetiba lagi scream lagi yang tah apa-apa. so aku tak suka! and logic! contoh la part kain boleh berdiri macam manusia. pada aku la tak logik okeh! eh jangan marah lak.. ini pendapat aku.. muehehhe

and tetiba semua barang bertaburan, dalam pengambaran semua tu boleh kod buat!
korang tengok movie highland towers? aku haritu  pi tengok dengan kawan, kebetulan haritu dia cuti semester. so lets la tengok movie. then kebetulan aku penah buat research pasal highland towers dalam assignment aku. jadi aku xcited la nak tengok.

then tengok cerita macam cap ayam je.. cehhh.. menipu, eh rasa macam nak marah tau.. macam ni cerita masuk pawagam??? part yang tak boleh diterima akal, bila diorang tersalah bawak balik kawan. sebenarnya diorang terbawak balik hantu bukan kawan diorang so ustaz pun cakap hantar balik makhluk yang menyerupai kawan kamu ni ke tempat asal dia. kawan kamu yang sebenarnya tertinggal di apartment sana.

so situasi tu semua cuak, yang tak leh blah.. makhluk tu boleh capture dalam kamera. sebijik kawan diorg.. lol.. hahahh

so dah tukar sana, babak len pulak.. korang tengok lah sendiri. sikit pun tak seram cuma jerit je lebih.. hahha

ia wujud korang dah tengok? first impression pun eh? cam tah pape sangat.. muahahha
btw aku support je malay movie , cuma aku nak tengok cerita yang lebih bagus daripada ni..

even aku kutuk2 pun, tapi aku still support. aku tengok pawagam ok! not from online blog!

yang terbaru ni transformer kan? hahaha tadi tak sempat pegi la,,, dah banyak hari kawan aku ajak ke pawagam tapi takde kesempatan lagi.. may be tomorrow ! boleh dipertimbangkan!. heeeee


so oklah, kita tido dulu smentara nak asar ni.. muahahha


kawan messaged ajak inspection ! alamak!!! bye !







love
zahiyya

Thursday, 26 June 2014

buatmu ibu lola.....

hi

korang lately news macam tah pape je kan? kes penculikan, kes penderaan.. eee takut.. ishhh
aku ada anak sedara, mostly perempuan... ee takut....

latest pasal ibu lola dengan anaknya adik firdaus tu kan? first impression tu tengok keadaan adik firdaus tu macam kejam... tskkk

macam mayat hidup bergerak. tinggal kulit dengan tulang. macam tengkorak. tskk
sape laa ibu dia ni kejam kejam kejam!

buatmu ibu lola,

kesempitan hidup !
kami rakyat malaysia memang tak faham alasan kesempitan hidup yang kau maksudkan.

sampai kau biarkan anak terkurung macam mayat.

sesibuk mana pun kau. sesusah mana pun kau. kenapa dia sampai pakai baju yang mereput? sedangkan kau elok berpakaian.... kau cukup isi daging untuk tubuh kau.... kesempitan yang kau maksudkan  tak logik dek akal lansung.

sekurang-kurangnya sebagai ibu , dimanakah letak perasaan kasih sayang terhadap anak? sangup kau tengok keadaan anak seperti tu bila kau balik kerja? najis dibadan. makan minum semua bergelumang najis.

tak mustahil anak tu makan najis nya sendiri. mampukah dia untuk mencuci tanganya setiap kali menjamah makanan yang ditinggalkan olehmu ?

sangupkah kau biarkan keadaan dia kotor, najis, busuk!
susahkah bagimu untuk memandikan dia?
selama setahun RM2 pun tak pernah ada di dalam kocek mu kah? peruntukan untuk pakaian dia?

Sekurang-kurangnya firdaus mempunyai adik, tubuh firdaus lebih kecil dari adiknya, firdaus tak muatkah untuk memakai baju adiknya?

pakaian tidak berganti! bilik kotor bersepah! tidak pernah dimandikan!

dimana sayang yang kau katakan?


macamana lah diakhirat kelak kamu nak tangung lola. ni satu penganiyaan terhadap darah daging kau sendiri. sedangkan dengan anak kau sendiri dah macam tu, apa lagi dengan  kanak-kanak diluar sana.


lola oh lola.








love
zahiyya