scm lagu, nufnang iklan.

Saturday, 20 February 2016

weekend. update.

hi

tak tau lah korang rasa macam mana bila jadi isteri orang. hahhaa

sometimes tengok orang dok meroyan kat fb. hahhaha macam dia sorang jeee yang ada suami. aku biase jekkk slumber cool suka hati aku. tu aku punya style. hahahhahahhah


kadang2 tak biasa lagi dengan title ni. bila nak explain kat orang mostly people around esp work!

jenis aku malas pulak nak cerita hal peribadi sebab malu2 hahhahha tapi dalam blog tak malu pon. puihhhh

bila orang pangil aku "MISS" lantak lah situ.. aku tak peduli nak betulkan. hal keja aku. aku malas nak orang tau hal peribadi. lagipun hubungan takat office hour jek. lebih2 malas layan.


oh ya. kadang aku tak faham dengan manusia2 ni. nak kata celik IT. nak kata tak celik IT pon mangkuk betingkat-tingkat. bajet pandaaaiiii sangat.. hhuuuhuu

ada la orang ni, duk bising aku block number dia kat wasapp . hoih celik ke tak celik IT? semata aku hide picture dia punya maki hamun aku sampai men mak bapak aku. lantak ko lah. ko nak cane pon aku tetap relax kuikui buang masa kan ko bising2 kat aku pon. hahaha pelik2


cuba celik sikit wasapp bukan berfungsi takat block je. hahahhahah

nak jee aku google utk ko tepek kat sini. bia baca bagi faham sikit. hahhaha

aku ni bangsa wasapp hide picture . setting kat application wasapp tu untuk contact jeee.. kalau bukan contact of course la kenot.



DAN AKU BANGSAAAAAAAA tak save no orang kat henpon. boleh check kat henpon aku niiii bape kerat je num aku simpan.. hihihihiihi

jadi ko sape sekali pun . dah aku tak save num. macamna nak tengok picture aku. aku nak save taknak suka ati. ada la sebab kenapa. yang ko maki maki aku dah kenapa.

aku ni bukan tak suka save num orang tapi dah selalu / kerap/ tukar henpon. so contact akan hilang seiring dengannya. bila nak save 2 3 4 5 6 kali aku jadi malas malas malas malas


tu bukan sebab aku block. aku cuma tak save korang dalam contact. tolong lah faham. dari aku tak block. terus aku nak block. sebab geram dengan kata-kata kau. hahhahha


jangan saja2 jolok sarang tebuan. wahahha



love
zahiyya

Wednesday, 10 February 2016

morning story.

hi

selamat pagi.. harini bersiaran dari THE ORIENTAL HOTEL PENANG (ISLAND).
6am cmtu hantar husband dekat airport.

holiday dah habis yee.. harini aku dah start keja. ada la few cases nak bagi setel.
ramai pulak yang amik cuti whole weeks. ah lantak korag ah. aku nak cuti lama2 pun keje banyak jugak. so takde bende nak cuti lama2 pon.

japg dalam pkul 9am. baru gerak office. hotel ni dengan office dekat je. 1km tak sampai. hukhuk

tapi macam susah sikit la. parking. risau jugak kereta aku tu. tapi hopefully takde pape. sekejap je parking...

oh ya next week dah start class . oh wow. sekejap sangat ni masa berlalu. tak puas lagi nak bercuti, huwaaaa


okay la nak mandi then checkout.

peeps. bye !


love
zahiyya

Thursday, 4 February 2016

TIPS BAKAL LEPASAN GRADUAN



HI.

masa belajar . well sebut je inspen wah. gah betul nama dia. the world first class in real estate.


masa dulu bila orang tanya pasal kerja i. profession ni. serius i tak penah kisah pon. dorg macam pelik sebab i perempuan kan. then , selalu orang pertikai, lepas abes blaja teruk2 ni ko nak keja apa?

seriously kalau orang tanya macam tu i akan mengiakan je. then senyum i malas nak cakap. sebab, i rasa rezeki  ada je dimana-mana in shaa Allah. memanglah nak dapat place dekat government susah. 

tapi disebabkan kepercayaan . usaha jugak.. doa. dan yakin dengan rezeki Allah. maksud nya bukan datanng bergolek. jangan tunggu je kena carik. 



masa  dulu. lepas abes je final exam/ final year.  sebulan je i menganggur. lepas tu i dah start keje dengan RAHIM N CO CHARTERED SURVEYOR. tapi position bukan JUNIOR EXECUTIVE ke apa. cuma ASSISTANCE jekkkk.
tu pon ku gagahi untuk kutip pengalaman. 


then mula target untuk dapat place dekat government. tup tup dapat interview. dekat wisma persekutuan anak bukit alor star. actually aku tak apply pon. tapi memang dah produk government kan. so dapat buat akruan. untuk harta tanah kerajaan.  then setel interview. dapat lagi tawaran study UWS dengan QUT.

Tapi continue study tak pegi pon. MASALAH utama adalah kewangan lah. and i rasa aku blom yakin dengan environment sana. so decide nak stay malaysia lagi. cut cost untuk buat MASTER kat sana nanti. in shaa Allah
sementara tunggu tawaran government tu. aku dah apply belajar kat sini. UTM sebagai part time.
then dapat call dari others company. yg ni RAHSIA. Hahahaahhah
so dapat la SENIOR EXECUTIVE.

alhamdulilah.....

few month kerja. dapat surat tawaran kerja government dari JPPH SANDAKAN. so fikir punya fikir. tanya punya tanya. masa tu baru bertunang. sekarang dah kawen, huhu then husband bagi jawapan dia tak izinkan masuk government. tanya parents pon both jawapan sama. so i TOLAKK !!!!

Sampai JPPH PUTRAJAYA call i kenapa tolak tawaran bla bla bla.. hahhah 

i pun fikir jugak, kalau duk kat govenrment i dah biasa sangat dengan environment tu. i tau position i pun assistance jugak. bukanlah bermaksud tak suka title pembantu tu ! tapi adalah lebih baik kita berusaha untuk kedudukan yang lebih baik. so bagi peluang kepada orang yang lain memerlukan title / job tu. 

masa ni pon i dah kerja dengan position yang baik. gaji yang baik. 
so pilihan nak masuk government tu. not a good choices. 

SO CONTINUE dengan private firm. and salah satu sebab kenapa aku tolak GOV sebab aku nak continues study. so tak nak terikat dengan mana2 jabatan. 

after that, dapat lagi tawaran . KALIni dari UTM permohonan diluluskan. alhamdulilah. 

so inilah pilihan jalan aku buat masa ini... alhamdulilah semuanya okay so far. 

p/s :  tips untuk korang yang bakal menamatkan pengajian . masa belajar., pensyarah duk pom pang
pom pang  sembang ngan korang banyak graduan menanggur lah apa lah. better u don't keep in ur mind. just follow the flow. and jangan fikir negatif dulu.

masa praktikal pon. mesti ada officer kat situ citer susah nak keje la . susah nak dapat la apa lah. just senyum. jangan ambik hati. dan jangan fikir negatif dulu. kemudian doa yang baik. aku mesti bolehh!!!

jumpa SENIOR yang menganggur. takda hala tuju. duk salahkan currency. duk salahkan government. membuatkan anda lagi takut dan takuit dan terus takut sampai jadi macam dia. haha opsss sampai tak buat apa. haha so bila jumpa senior kita yang menggangur tu. JANGAN FIKIR NEGATIF DULU... Kadang2 dorg yang jenis tak ambil peluang, memilih kerjaya. nak keje goverment. swasta tak nak! so jangan ikut dorg.... dapat keje jauh sangat lah . gaji kecik sangat lah. many reason.. lari bidang lah.. bla bla bila kita terlalu banyak reason. jadi rezeki kita pon banyak lah reason nak datangnya. huhuhuhu 

APA yang pemting dalam pengalaman aku sendiri. JANGAN FIKIR NEGATIF pasal masa depan kita. doa. usaha. rajin. yakin. buang dulu rasa lepas grad terus nak naik executive. buang rasa plihan kerja gaji yang banyak. buang sifat memilih sektor, swasta@government. 

banyak yang boleh dipelajari. FOC. TRY AND ERROR. nak berjaya, nak bekerjaya takda jalan pintas..



GOOD LUCK


love 
zahiyya




















Monday, 1 February 2016

weekend. handling money.

hi

sendu betul weekend. biasa lah time cuti sem ni . hahaha ada sikit perangai bosan tak tau nak buat apa. dah jenis lama tak cuti kan.

bila aku mengadu kat husb cakap bosan. japg kang dia suh aku klua jalan la. shoping beli barang sikit2 ke? cuba pergi mall beli buah ke? macam2 cadangan dia bagi. hahah tapi for me ! aku nak biasakan diri dengan stay kat rumah dulu. eee tolonglah aku dah busy for many years! akU ibarat rumah parents tempat rehat. rumah kaklong kat kl macam hotel aku. life aku totally dengan kerja dan study.


kereta aku pon dah jadi dua. penang satu. kl satu. satu untuk pergi kerja. satu untuk ke kelas. hoihhhh kegilaan apakah ini. hahahha

tapi sapa cakap aku busy aku tak enjoy?

macam aku penah cakap dulu. masa bujang. aku suka ikut konsep follow ur heart.

apa aku nak. aku buat jekk. apa aku suka. aku suka hati aku nak buat. hahahha aku suka bersendiri. aku suka jalan2 sorang. even aku shopping pon sorg. hahhahhah pergi mana2 pon sorang ye uoalss. sapa kata life sorg tu boring? aku enjoy jeee.. hahhahah aku nak lepak pantai. nak makan sedap2, nak jalan2. nak tengok movies. semua aku boleh buat sorang.


itu DULU !


TAPI sekarang rasa macam. eh, boleh ke aku keluar ? hurm takpelah tunggu husb lah. ko bayangkan dulu aku suka2 hati aku habiskan duit beli magazine. sbulan spent dalam 50 something . tapi sekarang nak beli pon serba salah.

even husb bagi nafkah banyak dekat aku, tapi aku rasa macam alahai sayangnya nak guna., hahhaha lebih baik simpan. and focus duit pendahuluan rumah nanti. so lets focus duit rumah pulak,

macam2 tips simpanan aku try buat.

1. 10% dari gaji simpan.

2. simpan duit ikut kalendar. taksure korang faham ke tak. macam early month 1hb so simpan rm1, 2hb simpan rm2 dan seterusnya!.

3. duit syiling jangan guna. keep it all ! memang yang ni aku berdisiplin. pernah dlu masa naik ferry. aku bagi rm10. so tambang ferry untuk person rm1.20. uncle tu change dia bagi lots of 0.50cent uoalss hahahah so kena simpan semua. hahha tapi alhamdulilah until now aku tak penah guna syiling lagi.


4. notes rm5 . jangan guna. simpan semua.

5. notes rm20 simpan semua. pon dugaan jugak bila draw duit dpt duit ni dlm 100. chage 50 pon dapat duit ni. so bertabah lah nak start tu.


macam cara aku dah try penah la total sekali nahhhh bangga sekali. so sekarang bila gaji jer. i tolak siap2 expenses :

-touch n go (kl-penang)
-car monthly
-mom
-petrol
-makan

so totally balance i keep for saving. kalau banyak. banyak lah aku simpan. tats the tips!

bila total semua gulp... tunjuk kat husb then dia cakap banyak nya expenses u. so dia up lagi nafkah i. ada la rasa kesian kat husb, sebab dia bagi nafkah dekat i banyak sangat. i cakap lah. if u ada banyak u bagi je takat mana u ada, if u ada sikit pon u bagi je takat mana u ada. janji u lunas tanggungjawab u .. banyak atau sikit, i terima semua. i kan kerja jugak. tak yah la bagi banyak2 camni.


aku tak tau cara aku salah atau tak? sama ada patut terima banyak nafkah . atau aku just cakap. keep it ur money. i have a good salary too. sama ada nak terima nafkah? aku rasa sangat kesian sebab aku dah ada gaji kod.

so aku decide untuk simpan semua nafkah yang dia bagi tu as a saving. as a backup.

and husb pon tengah struggle simpan duit pendahuluan rumah. in shaa Allah. this year. or may be early next year..

dulu sebelum kawen cakap kat husb. setel je majlis i nak enjoy balik. nak travel. perabis duit. shoping . makeup mahal2. baju mahal2.

tapi semua tuuu dlu jeee... bila dah kawen ada jela benda lain kau nak kene tangung. esp rumah. so baik simpan...


for now. aku buat banyak kerja. ada la 2 3 kerja. tender lah. jual rumah lah. negotiator lah. tahun ni aku azam nakk agresif sikit. so GOOD LUCK for me. and always working hard ! no more playing.

u can zahiyya!


love.
zahiyya




Wednesday, 27 January 2016

update !

hi

now. 2,45 am....

masih tak boleh tidur.... tadi cam konon2 nak tido awal. minum susu segala, tapi tak boleh tido jugak/ hampeh... ko hadap book 2jam. then memang tak boleh tido.


selagi tak habis baca. selagi tu tak boleh tido, hahaha

serius . december till february memang winter kan? banyak aku dapat hadiah dari kawan2 . ada pegi beijing. korea. tokyo. swiss. london. arghhh ai is jeless hahahha

aku rasa 2016 ni in shaa Allah... dengan husband first trip and of course dengan bff i. may be bertiga je. cadang nak pegi asean country jugak. will see. discuss later!


tak tau kenapa. aku memang suka berjalan. dan dah lama life aku ni tak penah tak busy. hahaha
mostly kawan rapat memang tahu, aku memang tak boleh duk diam. boleh demam kalau kau bagi cuti seminggu duk kat rumah, hahhahahaha

kalau tak busy dengan kerja. dengan study. tak pon aktiviti sukan. blom masuk shopping, masa yang ada untuk entertainment adalah antara malam2 tersebut, lepas balik keje ke. lepas kelas ke. so itu lah masa untuk aku sebenarnya. aku memang suka tengok movies. aku bukan drama person. esp drama malayu hahahhaha

okay abaikan situ.

aku memang tak boleh duk diam. tak tahu husband boleh ikut cara aku ke tak. sebelum tidur usually aku akan reading any kind of book,. even magazine.  tapi for now. aku kerap bawak balik kerja kat rumah. so ada few time aku balik kerja , mandi solat makan . then hadap kerja. apa boleh buat.

rasa masuk tahun baru ni makin besar skop kerja aku. bussiness. etc. oh ya aku tak buat bisnes online jual product tudung and etc. so jangan ngada tanya review product. hahahhhaha

aku buat bisnes which is buyer yang carik aku. tats it. buat masa ni aku  memang rahsia kan dulu. eh dah macam jadi mak hayam pulak, hahhahaha bisnes tu tak lari bidang aku pon . skop in development project. so working in silence.

nak terang pun tak guna. but i built my own legacy. in shaa Allah. 

segalanya masih baru.... for those yang pernah berurusan dengan aku, then terjumpa blog ni. hahaha serius aku malu, blog ni wujud zaman 2011 lagi. sekarang dah 2016 okay !

any kind of changes dari bahasa. tingkah laku. semua ikut peredaran zaman lah. hahaha kau baca time aku masuk kolej dah kenapa. biasa la life student. hahahahh

tak jejas  professional aku pon. aku strict kod buat kerja. sapa2 yang pernah berurusab-n dengan aku.
orang tak follow prosuder aku. memang aku aku tak boleh bagi apa yang kau nak. tu je.


okay la macam membebel pasal kerja pulak kan.

thanks sibling goodies dari beijing and korea

salam sayang
zahiyya

Friday, 22 January 2016

i m sooooooo in love with.....

hi


kemas2 bilik tadi , terjumpa book lama... oh yaaa... bukan diary books ya! hahahah
geography! hati aku masih dalam bidang ni. aku tak tau kenapa. dari dulu hingga kini... aku rasa bidang geography la adalah jiwa aku.


aku suka pembangunan. aku suka bangunan. aku suka buat statistik. aku suka buat surveying. mengukur. memeta. melukis.

paling aku suka drawing building... aku suka gila which small part pon aku tetap suka!


ini adalah jiwa aku ! aku dah tetapkan in shaa Allah... sepanjang hayat aku... aku nak menuntut ilmu. mengembara. musafir tu untuk lelaki ke perempuan? relevan tak aku guna. hahha fail la bahasa melayu aku. hahhahah yes! aku nak bermusafir or mengembara !


perancangan aku in shaa Allah,,, menuntut ilmu dan mengembara. mudah-mudahan hati aku kuat... dan dijauhi dari orang yang jahat, dan irihati etc.


salam sayang
zahiyya



sometimes - britney spears

You tell me you're in love with me
Like you can't take your pretty eyes away from me
It's not that I don't want to stay
But every time you come too close I move away

I wanna believe in everything that you say
'Cause it sounds so good
But if you really want me move slow
There's things about me you just have to know

Sometimes I run
Sometimes I hide
Sometimes I'm scared of you
But all I really want is to hold you tight
Treat you right, be with you day and night
Baby, all I need is time

I don't wanna be so shy
Every time that I'm alone I wonder why
Hope that you will wait for me
You'll see that you're the only one for me

I wanna believe in everything that you say
'Cause it sounds so good
But if you really want me move slow
There's things about me you just have to know

Sometimes I run (sometimes)
Sometimes I hide
Sometimes I'm scared of you
But all I really want is to hold you tight
Treat you right, be with you day and night
All I really want is to hold you tight
Treat you right, be with you day and night
Baby all I need is time

Just hang around and you'll see
There's nowhere I'd rather be
If you love me, trust in me
The way that I trust in you

Sometimes I run (sometimes)
Sometimes I hide,
Sometimes I'm scared of you (oh)
But all I really want is to hold you tight (hold you tight)
Treat you right, be with you day and night (day and night)

Sometimes I run (sometimes)
Sometimes I hide
Sometimes I'm scared of you
But all I really want is to hold you tight
Treat you right, be with you day and night (day and night)

All I really want is to hold you tight
Be with you day and night

Sometimes I run (sometimes)
Sometimes I hide
Sometimes I'm scared of you
But all I really want is to hold you tight
[Fading]