scm lagu, nufnang iklan.

Friday, 9 June 2017

UNTITLE

hi

taktau kenapa, ramadhan ni busy sangat hua. kalini raya kedua tanpa baju raya. huhuuuhuhuh

sebab macam biasa tak apply cuti raya. still bagi laluan kat officer2 lain untuk apply cuti, after dorg masuk baru ioalss cuti seminggu.

padan muka hehheheehe

rasa la macamna aku takda kat ofis. aku paling tak suka dorang call kalau aku cuti.

laki aku dah sah2 angin kalau tgk henpon aku busy macam kerja.

malas aku layan. tapi mulut je malas. sebenarnya buat jugak.


so gaissss ,  ioals nak ucap SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA, SEMOGA IBADAH KITA DITERIMA ALLAH S.W.T. DAN SEMOGA RAMADHAN NI MEMBERI KITA BERJUTA RAHMAT. KEBERKATAN IN SHAA ALLAH.........DAN SAPA2 YG MGENALI DIRIKU INI SALAM MOHON MAAF BERJUTA KESALAHAN YG JAUH DAN DEKAT...

DANNN SELAMAT  HARI RAYA !!!!!



SALAM AIDILFITRI

NURUL ZAHIAH OMAR



The Weeknd - I feel it coming




Tell me what you really like
Baby I can take my time
We don't ever have to fight
Just take it step-by-step
I can see it in your eyes
Cause they never tell me lies
I can feel that body shake
And the heat between your legs

You've been scared of love and what it did to you
You don't have to run, I know what you've been through
Just a simple touch and it can set you free
We don't have to rush when you're alone with me

I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe

You are not the single type
So baby, this the perfect time
I'm just trying to get you high
And faded off this touch
You don't need a lonely night
So baby, I can make it right
You just got to let me try
To give you what you want

You've been scared of love and what it did to you
You don't have to run, I know what you've been through
Just a simple touch and it can set you free
We don't have to rush when you're alone with me

[The Weeknd & Daft Punk:]
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe

[The Weeknd:]
You've been scared of love
And what it did to you
You don't have to run
I know what you've been through
Just a simple touch
And it can set you free
We don't have to rush
When you're alone with me

[The Weeknd & Daft Punk:]
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I know what you feel right now
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I know what you say right now, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I know what you say right now, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe
I feel it coming, I feel it coming, babe

[Daft Punk:]
I feel it coming, babe
I feel it coming, babe
I feel it coming, babe
I feel it coming, babe

Monday, 15 May 2017

1st post 2017

hi

masih boleh ke cakap selamat tahun baru? hahhahahha

sebenarnya rindu nak blogging. tapi sekarang dah tak sempat lansung nak hadap. and walk in blog orang lain pon.

takda apa yang special pon sekarang. life sendu macam biasa. kerja dan kerja dan kerja. tu je rutin harian tambah lagi kes banyak sekarang sampai terpaksa kerja on weekend, even public holiday.

banyak benda yang dah berlaku betul2 menguji kesabaran aku. bergaduh dengan agen. bergaduh dengan customer. haihhhhh

taktau nak cakap macamana. aku dah jangkakan perkara ni akan berlaku,

1st case : customer cancel loan.

masa pergi inspection aku memang dah noted awal2 owner yang akan datang jumpa aku. so macam biasa, aku sampai dia still oncall dengan siapa2 tah. so aku setelkan kerja aku. amek data2 aku. dan kemudian first question aku tanya dia "description of the property" ?  

sebab aku terima instruction dari bank property lain. so bermulalah adegan dia mundar mandir. call sana sini. sebab apa yang aku tengok tak sama dengan bank bagi. kalini 100% bank salah!!!!

the owner tak puas hati . dia bagitau yang banker adik dia sendiri. so mulalah pertengkaran antara dia dengan adik dia thru phone call.

so aku seat back. kerja dah siap. ada masalah cari jee aku kat office. dan nak balikk jer... aku dah setel semua.


after 1 week, awal2 pagi customer mengamuk kat bank. sebab bagi instruction salah. dannnnnnnn of course" The manager  bank " immediately call my boss. and said that loan cancel. so pagi tu jugak boss call aku bagitau. and of course boss tak hepy. bukan dia  jer tak happy. tu kes aku. mesti lah aku tak hepy.


aku moody sampai petang. pertama kali air mata ni gugur. give up. pasal kerja. petang tu aku sengaja tak bawak balik fail kes yang cancel tadi. aku takut bila emosi menganggu aku. aku mesti nak bambu all the anjing tu.

aku dengan boss aku pon tak tegur all day. sampai la esoknya, aku ada satu kes urgent nak kena setel. dan kes tu boss yang pas kat aku. kes ni project. diorang nak aku buat. tapi sebab hati yang hampa. aku tak nak proceed..

ada ker nak jual condo harga juta, kalau harga juta pon bukan new property / direct from developer. semua ni kerja gila. mintak  pandangan profesional aku tapi nak suruh aku ikut cakap dorg. konon nya developer ada perimeter / standard. so baik korang tak payah mintak pandangan aku. baik buat jer sendiri value. lepas tu sendiri duduk sebab takda orang mampu nak beli. idiots !

katakan aku approve amount that value yang dorg mintak. bank akan luluskan loan untuk project. just in case, developer tu gagal jual unit of the condo based on range n price yang aku setuju? siapa yang akan bertanggungjawab bila bankk kerugian?????

aku malas buatt project tapi aku bertahan jer sebab sekarang ni kes2 new project semua atas bahu aku. and the baker semua baik2. memang baik ada makna.


aku tak nak burukan keadaan, aku nak bawak nama baik company. and aku sedar the good relationship with them is my advantages soon, sebab ni jer aku bertahan. kadang rasa dipijak2 pon ada.


2nd case : agent

aku ada berkenalan dengan seorang agent ni since company aku dapat panel baru. so since aku berkenaan dengan dia. banyak kes aku dapat even kecik2. hubungan aku memang baik dengan dia.
tapiiiii cara kerja dia aku tak suka. agent yang paling pemalas.

aku sebenanrnya banyak jer kenal agent. tapi selalu aku malas nak layan sebab dorg ni memang kerja macam sampah, memang kes masuk dari dorg, the most aku yang bawak masuk and aku yang handle. aku tau cara dorg kerja macamna.

berkenaan masalah aku dengan agent ni sebab selalunya bila nak inspection patut agent memang kena turun padang sama aku. banker yang luluskan loan pun patut turun padang. even loan amount tu kecik. dan aku nampak sikap dorg pandang sebelah mata terhadap kes ni.

jangan lepas tanggungjawab jer semua dekat bahu aku. so ada satu hari aku pon turun la padang seorang diri. property tu agak jauh. dan boleh dikatakan sangat HULU.  jauh dari town.

sampai je sana aku macam happy sebab nak setelkan cepat2 then balik. bila aku naik jee tingkat satu. aku rasa macam what the helll ??? ini kawasan tinggalan. what the f***?

aku sensorang okay. all the properties there auction unit, terus aku call kawan2 aku tanya penah dapat kes ni tak. then memang dorg cakap kes auction all the unit. seriously kalini aku bt big mistake. fisrt aku yang agree the loan amount. dengan condition yang teruk, buruk, kosong, tak berpenghuni, pintu tkda, aku rasa dalam 100 unit semua kosong.

memang sangat2 horor dengan all the shit merata2 dekat koridor. and of course aku takut. then aku call agent tak jawab. dan aku terus naik angin dan nekad ni kali terakhir aku buat kes2 dia.


balik office aku dah taklarat , of course aku dari 1030 sampai pukul 1 dekat sana,  tak sempat lunch then masuk office. masuk je office dengan keyakinan 100% aku bagitau boss aku. dan kami buat keputusan tak nak proceed. aku wasapp the agent. immediately dia call aku. then boss aku pesan kalau dia nak cakap dengan i. suruh dia call i.

aku boleh je tolong tapi sebab sikap agent yang pemalas tu. aku tarik diri. dan aku taau boss aku tak suka amik risiko macamni.


banker pon tak berani cakap dengan aku pasal kes ni. sememangnya dorg salah sebab tak penah check kawasan tu.

aku yakin sehari pon, takda orang berani nak duk situ. memang horror tak dapat aku bayangkan. aku tak nak kongsi dekat mana kawasan tu. sebab the property masih ada orang yang manage. tapi aku yakin tak boleh pergii jauh.


agent tu marah sebab kes dia sangkut, and aku tak kan lupaaa. dia susahkan aku, dan cara dia menegking aku. well encik R. dengar sini. kau akan susah nak deal dengan aku nanti. cubalah cari bank lain yang tak panel dengan ktorg untuk try kes2 kau,


CUBALAHHHHHH......


mungkin kau tak pernah tauu, dan kau tak pernah ambil tau. or may be kau terlalu muda dalam industry ni. banyak2 belajar dlu. atau better berhenti kerja serta merta.

u never noee who u dealing with.  


memang kau dah mintak maaf dekat aku. malas aku nak layan. bila aku nekad kali terakhir. tu kali  terakhir.


cari lah bank mana yang tak panel dengan ktorg? huhuhuuhu

kalau tak dapat better resign 24h notice.


p/s : don't mess with me.



peeps bye.

Friday, 30 December 2016

wedd anniversary. my birthday.

Hi. serious lama tak bukak blog. tapi tetap nak simpan kenangan dalam ni. 11/12/2016 adalah ulang tahun perkahwinan aku yang pertama. alhamdulilah.. syukur.


Setaun perkahwinan kami msih lagi berdua, In Sha Allah kami bersedia mnerima cahaya mata sebagai pengikat kasih sayang antara kami berdua pada bila bila masa. Sesungguhnya Allah s.w.t lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kami buat masa sekarang.. In Sha Allah...


memang tahun ni aku dah plan  nak celebrate sama2 macamana pon. so that time cuti my husband dah habes. and my turn lah apply cuti.

paling tak boleh blah, seminggu sebelum aku fly ke kuching. husband balik semenanjung kursus weapon dekat kelantan. masa nak balik ke sana sempat dia berbunyi dia dah selalu balik. then aku je tak penah2 nk cuti. well mana boleh tenang bila husband cakap macam tu. terus apply cuti. book tiket and fly kuching.

30/11/2016 flight pukul 7 pgi. merasa la aku tidur malam dekat airport. aku rasa sehari sebelum fly tu aku tak tidur malam sebab siapkan report sebelum cuti. then masa tidur dekat airport pon paham2 jela. mampu pulak tido kat kerusi sambil peluk bag. hahahaha



tak leh tido weh kat airport kesejukan naseb bawak sweater




sampai je sana, husband amek then anta aku kat rumah. aku tido. sebab memang dah out dah. dua hari aku sibuk setelkan kerja nak cuti. husband aku kelua pg keje. dia balik pon aku still tido. petang tu tak makan dah. malam keluar cari makan, and beli barang rumah. habes jugak 2 ke 3 ratus beli barang rumah.

plan aku kesana sebab nak celebrate anniversary and birthday selain daripada aku nak amek cuti rehat. serius tak larat wehh. aku dah lama tak amek cuti. mc pon tak penah. dan kalauu tak amek cuti bila nak cuti? orang lain amek cuti pergi holiday aku cover. dorg mc. aku cover. semua aku. haihhhh stress pikiaq balik. aku dah penat. aku tak larat. tu ja yang aku rasa nak bebai. sebab kerja / kes aku banyak. serius memang la kes banyak semua tu duit. tapi mampu ke buat kerja banyak. sampai kena stay nak setelkan kes. stress stress itu salah satu sebab aku amek cuti. 5 hari bekerja puas hati aku. hahahhahaha mungkin bagi orang lain 5 hari tu sikit la, pada aku banyak sebab aku tak penah amek cuti  tanpa sebab. paling lama 2 hari sebelum ni hahhahahahahah

rutin kat sana selama bercuti ikut jadual husband. sehari dia kerja. sehari off. aku sensorang kat rumah. wajib lah tido , on9, ngadap buku kaler2,  itu jela mampu huhuhu



ni antara koleksi harmonies colouring series dah dpt collect 4 series. dulu permulaan aku beli no.4, then cari series 1-3 memang dah takda atau sold out. so masa kat kuching husband bawak aku g popular bookstore kat sna. then jumpa semua series. actually aku tak tau ada berapa series semuanya. and anyone yang ada hobi macam ni ce komen sikit. korang selalu beli kat mana? mph? popular? then buku apa? selain dari secret garden . aku tak pasti berapa ramai ada hobi macamni. dan kalau ada aku nak kenal and excited utk tengok koleksi hmpa hahahhahaahah

ni jelah rutin aku tiap hari kalau husband kerja. 

memandangkan husband kerja 24 jam. aku tak masak. kalau masak pon sorg2 aku tak makan. kalau lapar sangat ada banyak snek. ada banyak buah boleh dimakan. benda yang simple and tak perlu memasak huhhuh tapi kalau husband off. sama ada masak atau makan luar jee. 

seronok jugak duk rumah kan, jadi suri rumah. banyak  masa untuk sendiri dan aku rasa lebih seronok nye husband aku la. sebab balik kerja dengar suara isteri cewaaahhh hahahhahahah tapi aku belum decide lgi nak benti kerja n duk rumah. kecuali kalau betul2 keadaan memaksa. 

bersyukur lah korang yang mana duk sebumbung tu. huwaaaaaa part ni aku sedih. aku masih blm berpeluang duduk sebumbung  dengan husband lagi. setaun usia perkahwinan, paling lama duk serumah tu lah pertama kali. bagi pasangan kat luar sana yang terbaca kisah aku. banyak2 la bersyukur korang ada suami disisi tiap masa. serius kadang2 aku down and sedih. kenapa aku masih tak dapat peluang bahagia macam orang lain duk sebumbung dengan husband. sedikit sebanyak kesedihan ni terluah dan sampai jugak tempias nya dekat my husband. adoiiii 

last2 aku mengalah. aku sedar aku masih ada tanggungjawab yang lain. aku pasti ada sebab lain kenapa Allah s.w.t letak aku kat sini. ada hikmah nya In Sha Allah. kadang kita tak mampu nak uruskan segala2 tanpa bantuan dari Allah s,w.t tak bermakna aku dah give up. tapi aku dah usaha untuk dekat, cuma masih belum ada rezeki. 

berbalik cerita asal pasal celebrate anniversary, mula2 decide nak buat makan2 je. so  jemput la my bff. kebetulan dorg memang duk kuching. so jemput la datnag rumah and rai sama2. 

aku decide buat nasi ayam. pagi2 je dah pg pasar beli ayam. and husband awal2 dah tempah coklat kek. masa tengah masak dia tinggalkan aku kejap katanya nak amek kek je. 2 jam pg amek kek. aku bukan boleh kalau orang tinggal kemain lama. call sekali tak jawab. kali kedua call cakap jalan jem la apa. dah siap masak. masuk bilik rest jap. husband balik simpan kek dalam peti bgai. sementara nak tunggu kawan datang pukul 4 petang. dan lah tidur kejap. husband baring sebelah sambil bebel. kek dah setel. nasi dah setel. hadiah dah setel. aku pon aikkkk hadiah? dia ni terlepas cakap ke apa? hhuhuuuu then aku tnya la " hadiah?? hadiah apa? "     then dia jawab "ala hadiah buku ddy belikan haritu la"  aku pon ok la. ingatkan betul la apa dia cakap. 


then dalam 4.30 tu dorg call cakap sampai kelam kabut husband suh bangun tukar baju. ok la. sementara tunggu husband amek dorg. aku hidang makan. dah setel, buat air bagai. and dorg makan. seronok dapat bebual camni lama tak jumpa. sambil makan kek husband turun bawah. aku ingat nak buat apa. tetiba masuk then bagi bunga, huhuhuhu and wish happy anniversary. bla bla bla


terkejut beruk jugak lah aku. seriously aku tak expect kalini dia buat sesuatu tanpa dapat aku hidu. memang lah bunga je pon. walaupun hampir terkantoi sebut hadiah sebelum tido. aku cuma nak tau, siapa yang ajar dia bagi bunga ni? macamana dia tau kat mana nak beli bunga? and mana dia tau kedai2 florist ni? ehhh beribu persoalan aku ni hahhahah dah tu masa bagi bunga tu explain satu2 tiap kaler bunga ni ada maksud. putih untuk apa, kuning untuk apa, oren merah, pink.  utk kwn la, cinta la, syg la.. habes aku tanya la kenapa amek semua?? sebab dia nak semua maksud. so ok. and bagus jugak florist ni dia explain satu2 kat husband aku ni. hahahhahah walaupun cara dia explain maksud bunga terbalik kaler dengan maksud, tapi kira berjaya lah.  hahahaha aku ingat lansung dia tak tau and tak akan penah amek tau pasal bunga2 ni hahahhah 

selama ni, my husband tak penah belikan bunga. even masa konvo aku dulu. bercinta lagi la tak penah bunga2. jangan kau harap dan jangan kau mimpi. dan bagi aku dah biasa dan aku suka dapat bunga. aku tau harga bunga macamana, memang mahal. dan bagi sesetengah padangan orang benda ni macam mebazir, tapi tidak bagi yang memahami dan benda ni dia nampak bernilai. 


seriously speechless. 


me: mana daddy dapat bunga ni?

husband : dekat depan church

me : patut la lambat balik. jem la apa la. tak kan la amek kek 2 jam. rupanya ada sebab lain

husband : lambat ke daddy balik {gelak sinis'} tunggu orang bunga tu buat lama sangat.

me : simpan kat mana bunga tu tadi?

husband : dalam kereta

me : oh ok!


dan ini lah rupa nya memori yang tak kan pernah aku padam tahun pertama perkahwinan. alhamdulilah... sepatutnya anniversary 11/12 tapi celebrate awal. sebab 7hb aku dah fly ke penang. 8hb dah start kerja.


lepas makan kek, my bff pon decide nak balik. masa tu pon hujan2 renyai. kemas dapur , skip makan malam. rest jeee malam tu.  esoknya husband kerja macam biasa. then aku tido bangun tido je sehari tu. letih datang balik.. wasapp husband. nanti ddy balik ddy belikan mmy makan, mmy tak masak. tak larat. so makan malam ktorg time tu tapau kat mamak je,

6/12/2016 my birthday. husband kerja. macam biasa nganga kat rumah tunggu dia balik. tapi tak boleh tidur. sebabnya malam tu dapat berita sedih dari kampung sob sob.

petang tu jalan2 and biasa la turn reward untuk dia katanya



ni salah satu hobi my husband. seboleh2 nya semua koleksi dia nak ada kat rumah.  dua kotak ni 250+ ke 270 tah


dah setel reward masing2. then esoknya awl pagi fly ke kl. part ni memang aku malas. tiap kali nak balik. berat hati tiap kali pon. balik lah jugak.  

dalam pukul 10 macamtu aku punya flight. sedih. sob sob 



sampai kl dlm pukul 12 macamtu, then terus amek klia transit ke kl sentral untuk amek train balik penang


dalam beberapa jam, dah berjauhan kembali. sedih selalu camni. sampai je penang kawan aku amek. then aku terus balik rumah. dorg ajak aku makan pon dah tak nak. sampai je rumah pungah bag. and kemas barang2 and baju2 serta dokumen, sebabnya esok jugak nak pos kereta ke kuching. memang rushing. pack barang masuk dalam kereta. kemudian terus deal dengan orang yang amik kereta. 



dah la letih balik dari kuching -kl- penang tak abes lagi. smpai je pack barang, setel dokumen. esoknya pagi macam biasa masuk office dlu then kelua awal untuk antar keta sbb pukul 3 petang deal dengan abang kelantan ni utk hantar kereta. ni trip port klang tau. nak amek trip dari port penang aku dah terlepas date book. shipment dorg hujung disember. so anta port klang je. memang rushing haritu. dah hantar kereta ni call kawan suh amek depan hospital. then kawan aku pon anta aku ke bus stand sebabnya aku dah tak da kereta la hahahha terpkasa naik rapid hahahhaha mesti jiran2 aku pon heran. pagi naik kereta. petang naik bas. hahahhahha

setel dah kereta dan sekarang dah smpai sana pon. alhamdulilah semuanya selamat.

anyway bulan disember dah sampai penghujung. isnin ni cuti new year. memerap la kat rumah. kan cuti. aku tengah tunggu cuti CNY ni. in shaa Allah suami balik cuti yayyyyyy



okla smpai disini dlu. maaf typo dan kesilapan bahasa. lama tak menaip dan bersemangat nak berblogging.


peeps. bye !

Wednesday, 10 February 2016

morning story.

hi

selamat pagi.. harini bersiaran dari THE ORIENTAL HOTEL PENANG (ISLAND).
6am cmtu hantar husband dekat airport.

holiday dah habis yee.. harini aku dah start keja. ada la few cases nak bagi setel.
ramai pulak yang amik cuti whole weeks. ah lantak korag ah. aku nak cuti lama2 pun keje banyak jugak. so takde bende nak cuti lama2 pon.

japg dalam pkul 9am. baru gerak office. hotel ni dengan office dekat je. 1km tak sampai. hukhuk

tapi macam susah sikit la. parking. risau jugak kereta aku tu. tapi hopefully takde pape. sekejap je parking...

oh ya next week dah start class . oh wow. sekejap sangat ni masa berlalu. tak puas lagi nak bercuti, huwaaaa


okay la nak mandi then checkout.

peeps. bye !


love
zahiyya

Thursday, 4 February 2016

TIPS BAKAL LEPASAN GRADUAN



HI.

masa belajar . well sebut je inspen wah. gah betul nama dia. the world first class in real estate.


masa dulu bila orang tanya pasal kerja i. profession ni. serius i tak penah kisah pon. dorg macam pelik sebab i perempuan kan. then , selalu orang pertikai, lepas abes blaja teruk2 ni ko nak keja apa?

seriously kalau orang tanya macam tu i akan mengiakan je. then senyum i malas nak cakap. sebab, i rasa rezeki  ada je dimana-mana in shaa Allah. memanglah nak dapat place dekat government susah. 

tapi disebabkan kepercayaan . usaha jugak.. doa. dan yakin dengan rezeki Allah. maksud nya bukan datanng bergolek. jangan tunggu je kena carik. 



masa  dulu. lepas abes je final exam/ final year.  sebulan je i menganggur. lepas tu i dah start keje dengan RAHIM N CO CHARTERED SURVEYOR. tapi position bukan JUNIOR EXECUTIVE ke apa. cuma ASSISTANCE jekkkk.
tu pon ku gagahi untuk kutip pengalaman. 


then mula target untuk dapat place dekat government. tup tup dapat interview. dekat wisma persekutuan anak bukit alor star. actually aku tak apply pon. tapi memang dah produk government kan. so dapat buat akruan. untuk harta tanah kerajaan.  then setel interview. dapat lagi tawaran study UWS dengan QUT.

Tapi continue study tak pegi pon. MASALAH utama adalah kewangan lah. and i rasa aku blom yakin dengan environment sana. so decide nak stay malaysia lagi. cut cost untuk buat MASTER kat sana nanti. in shaa Allah
sementara tunggu tawaran government tu. aku dah apply belajar kat sini. UTM sebagai part time.
then dapat call dari others company. yg ni RAHSIA. Hahahaahhah
so dapat la SENIOR EXECUTIVE.

alhamdulilah.....

few month kerja. dapat surat tawaran kerja government dari JPPH SANDAKAN. so fikir punya fikir. tanya punya tanya. masa tu baru bertunang. sekarang dah kawen, huhu then husband bagi jawapan dia tak izinkan masuk government. tanya parents pon both jawapan sama. so i TOLAKK !!!!

Sampai JPPH PUTRAJAYA call i kenapa tolak tawaran bla bla bla.. hahhah 

i pun fikir jugak, kalau duk kat govenrment i dah biasa sangat dengan environment tu. i tau position i pun assistance jugak. bukanlah bermaksud tak suka title pembantu tu ! tapi adalah lebih baik kita berusaha untuk kedudukan yang lebih baik. so bagi peluang kepada orang yang lain memerlukan title / job tu. 

masa ni pon i dah kerja dengan position yang baik. gaji yang baik. 
so pilihan nak masuk government tu. not a good choices. 

SO CONTINUE dengan private firm. and salah satu sebab kenapa aku tolak GOV sebab aku nak continues study. so tak nak terikat dengan mana2 jabatan. 

after that, dapat lagi tawaran . KALIni dari UTM permohonan diluluskan. alhamdulilah. 

so inilah pilihan jalan aku buat masa ini... alhamdulilah semuanya okay so far. 

p/s :  tips untuk korang yang bakal menamatkan pengajian . masa belajar., pensyarah duk pom pang
pom pang  sembang ngan korang banyak graduan menanggur lah apa lah. better u don't keep in ur mind. just follow the flow. and jangan fikir negatif dulu.

masa praktikal pon. mesti ada officer kat situ citer susah nak keje la . susah nak dapat la apa lah. just senyum. jangan ambik hati. dan jangan fikir negatif dulu. kemudian doa yang baik. aku mesti bolehh!!!

jumpa SENIOR yang menganggur. takda hala tuju. duk salahkan currency. duk salahkan government. membuatkan anda lagi takut dan takuit dan terus takut sampai jadi macam dia. haha opsss sampai tak buat apa. haha so bila jumpa senior kita yang menggangur tu. JANGAN FIKIR NEGATIF DULU... Kadang2 dorg yang jenis tak ambil peluang, memilih kerjaya. nak keje goverment. swasta tak nak! so jangan ikut dorg.... dapat keje jauh sangat lah . gaji kecik sangat lah. many reason.. lari bidang lah.. bla bla bila kita terlalu banyak reason. jadi rezeki kita pon banyak lah reason nak datangnya. huhuhuhu 

APA yang pemting dalam pengalaman aku sendiri. JANGAN FIKIR NEGATIF pasal masa depan kita. doa. usaha. rajin. yakin. buang dulu rasa lepas grad terus nak naik executive. buang rasa plihan kerja gaji yang banyak. buang sifat memilih sektor, swasta@government. 

banyak yang boleh dipelajari. FOC. TRY AND ERROR. nak berjaya, nak bekerjaya takda jalan pintas..



GOOD LUCK


love 
zahiyya




















Monday, 1 February 2016

weekend. handling money.

hi

sendu betul weekend. biasa lah time cuti sem ni . hahaha ada sikit perangai bosan tak tau nak buat apa. dah jenis lama tak cuti kan.

bila aku mengadu kat husb cakap bosan. japg kang dia suh aku klua jalan la. shoping beli barang sikit2 ke? cuba pergi mall beli buah ke? macam2 cadangan dia bagi. hahah tapi for me ! aku nak biasakan diri dengan stay kat rumah dulu. eee tolonglah aku dah busy for many years! akU ibarat rumah parents tempat rehat. rumah kaklong kat kl macam hotel aku. life aku totally dengan kerja dan study.


kereta aku pon dah jadi dua. penang satu. kl satu. satu untuk pergi kerja. satu untuk ke kelas. hoihhhh kegilaan apakah ini. hahahha

tapi sapa cakap aku busy aku tak enjoy?

macam aku penah cakap dulu. masa bujang. aku suka ikut konsep follow ur heart.

apa aku nak. aku buat jekk. apa aku suka. aku suka hati aku nak buat. hahahha aku suka bersendiri. aku suka jalan2 sorang. even aku shopping pon sorg. hahhahhah pergi mana2 pon sorang ye uoalss. sapa kata life sorg tu boring? aku enjoy jeee.. hahhahah aku nak lepak pantai. nak makan sedap2, nak jalan2. nak tengok movies. semua aku boleh buat sorang.


itu DULU !


TAPI sekarang rasa macam. eh, boleh ke aku keluar ? hurm takpelah tunggu husb lah. ko bayangkan dulu aku suka2 hati aku habiskan duit beli magazine. sbulan spent dalam 50 something . tapi sekarang nak beli pon serba salah.

even husb bagi nafkah banyak dekat aku, tapi aku rasa macam alahai sayangnya nak guna., hahhaha lebih baik simpan. and focus duit pendahuluan rumah nanti. so lets focus duit rumah pulak,

macam2 tips simpanan aku try buat.

1. 10% dari gaji simpan.

2. simpan duit ikut kalendar. taksure korang faham ke tak. macam early month 1hb so simpan rm1, 2hb simpan rm2 dan seterusnya!.

3. duit syiling jangan guna. keep it all ! memang yang ni aku berdisiplin. pernah dlu masa naik ferry. aku bagi rm10. so tambang ferry untuk person rm1.20. uncle tu change dia bagi lots of 0.50cent uoalss hahahah so kena simpan semua. hahha tapi alhamdulilah until now aku tak penah guna syiling lagi.


4. notes rm5 . jangan guna. simpan semua.

5. notes rm20 simpan semua. pon dugaan jugak bila draw duit dpt duit ni dlm 100. chage 50 pon dapat duit ni. so bertabah lah nak start tu.


macam cara aku dah try penah la total sekali nahhhh bangga sekali. so sekarang bila gaji jer. i tolak siap2 expenses :

-touch n go (kl-penang)
-car monthly
-mom
-petrol
-makan

so totally balance i keep for saving. kalau banyak. banyak lah aku simpan. tats the tips!

bila total semua gulp... tunjuk kat husb then dia cakap banyak nya expenses u. so dia up lagi nafkah i. ada la rasa kesian kat husb, sebab dia bagi nafkah dekat i banyak sangat. i cakap lah. if u ada banyak u bagi je takat mana u ada, if u ada sikit pon u bagi je takat mana u ada. janji u lunas tanggungjawab u .. banyak atau sikit, i terima semua. i kan kerja jugak. tak yah la bagi banyak2 camni.


aku tak tau cara aku salah atau tak? sama ada patut terima banyak nafkah . atau aku just cakap. keep it ur money. i have a good salary too. sama ada nak terima nafkah? aku rasa sangat kesian sebab aku dah ada gaji kod.

so aku decide untuk simpan semua nafkah yang dia bagi tu as a saving. as a backup.

and husb pon tengah struggle simpan duit pendahuluan rumah. in shaa Allah. this year. or may be early next year..

dulu sebelum kawen cakap kat husb. setel je majlis i nak enjoy balik. nak travel. perabis duit. shoping . makeup mahal2. baju mahal2.

tapi semua tuuu dlu jeee... bila dah kawen ada jela benda lain kau nak kene tangung. esp rumah. so baik simpan...


for now. aku buat banyak kerja. ada la 2 3 kerja. tender lah. jual rumah lah. negotiator lah. tahun ni aku azam nakk agresif sikit. so GOOD LUCK for me. and always working hard ! no more playing.

u can zahiyya!


love.
zahiyya