kelopak bunga, scm lagu, mouse " annurzahiyyaelshirazee" , nufnang iklan.

Thursday, 10 April 2014

now what?

hi. busy minggu ni. supposed balik tomorrow. tapi macam taknak lagi. weheheh
jalan2 kl dulu baru balik

so since now memang kerap duk kl
2 week penang  , 1 week kl
and takde reason lain is memang busy pon long distance. so stay rumah akak ioals yang sulung ni. so memang wah nak cakap apa kan. memang dimanja2 haha dulu masa school pun akak aku yang jaga aku pun. since anak sorang sampai anak kedua and sampai anak kedua tu school la aku duk dengan dia. gila lama. so anak2 dia pun memang manja gila dengan aku.


plus now akak aku tambah lagi sorang hehe alish, so budak ni different sket dari kakak2 dia okeh.
garang okeh. tapi manja and suka buat2 manja dengan orang sebab kalau buat salah ke hape dia tak kena marah. good girl alish. eh ikut perangai sapa tah !

okey forget that.

esok i is ke serdang and seri kembangan plus to putrajaya.
this time i alone. ai is selesa alone tau. but pray for me ya.
i have to settle down my job. insha Allah.

so , its time to sleeps now.



bye.
love
zahiyya

Saturday, 5 April 2014

perception

hi peeps

tengok kes hanez suraya rasa nak marah rasa geram pun ada , takde la lawo mane harap make up je tebal..
and si suami pun boleh tahan jugak galaknya  ! kata si suami , liyana telah memfailkan kes penceraian sebanyak 2x. and now rumah tangga tengah bergolak. then that time jumpa si hanez. eh macam kebetulan.

yang rasa nak marah si hanez buat kenyataan dapat boyfriend kaya is bonus !
whateve , cukuplah semua orang dah maki and mencerca si hanez dan boyfriend.
kira hebatlah si hanez kan. orang kutuk2 pun she's acting like okey!
hahhahaha

ok end story tentang hanez!


now  nak story tentang perception aku pulak,
tentang sikap orang dan ini perception aku

ingat ye! ingat !  ingat sampai mati !

since jadi tunang orang banyak benda nak dijaga
before and after memang totally different.

kalau ikut aku tak perlu tunang , no fresh flower, no mini pelamin and etc
nikah and sanding terus!

but usually melibatkan family memang difficult lah kan ,so no choice aku pun follow.
plus family pulak tak pernah kenal and bersua muka.
so since bertunang ada la masa untuk berkenalan , yela kod!
esp aku lahh..

aku ni dah la memang tak peramah pun.
awal2 memang lah aku tak setuju nak tunang pun. tapi aku fikir and fikir dan fikir dan lagi. haha
so the engagement harus diteruskan.

apa guna ada hubungan pun kan setia , jujur, spent lot's of time tapi takda ikatan lagi
aku bukan la taknak tapi , macam tak ready. tah la macam2 perkara yang bermain difikiran masa tu.
benda tu aku nampak sebagai satu dugaan buat aku
dah la aku ni orang yang busy person dengan workout.
tension la sampai menangis2 lah. mula la nak angin dengan semua orang if tak kena apa2 dengan aku nak.

baju dah siap beli, cincin dah siap beli apa yang ada jek bcoz last time work biasa lah tu
seminggu nak engaged baru hegeh2 pegi cari mini pelamin
shawl apa semua ,memang aku bajet last minute sebab macam tak confim so aku tak nak beria
and tunang aku macam desak jugak suruh setel

mana nak fikir catering , food , and etc. tension tau!
and aku tak apply cuti pun masa nak engaged tu. semua orang marah.
and last aku buat plan terjun, amek mc. hahha
pastu setel segala benda.

saturday engagement. friday aku keja. so mc la jawab nya.
aku pun tak tau kenapa aku fikir kerja dari diri aku.
sampai size cincin totally change. masa tunang cincin aku rasa besar sangat wahahha
masa beli ok jek.. tak faham betul aku !

and masa bertunang majlis semua berjalan lancar alhamdulilah.
masa photoshoot, tunang asik la nak pandang aku, tak sangka dah tunang tak sangka dah jadi tunang kamu la apa la.. terima kasih , sambil orang shoot sambil la pandang aku i love u la apa la. sayang u la. terima kasih and tak sangka word tu tah berpuluh2 kali keluar dari mulut dia. hehehe

and what im gonna say its alhamdulilah and bersyukur !

so for now aku pun dah jadi tunang pun,so for those person yang akan berhadapan dengan aku kelak jangan la bila jumpa aku nanti talk to much about my fiance , old story mory i taknak dengar okeh !

i tak kuase nak layan pun for person as like u, aku kesian tunang aku nak cover diri dia front me.
bende ni sangat memalukan ,diri sendiri pun aku terasa malu. aku memang lah tak tahu sangat tentang latar belakang dia. memang itu pun yang aku nak, dari aku tahu and aku mengungkit , aku tak suka.
and untuk dia pun aku bagi dia ruang, ada benda yang aku janji tak kan sentuh. terlalu banyak pada aku.
aku tak suka marah2, aku tak suka nak menangis tak tentu pasal, nak cemburu bagai.
pada aku, kalau Allah S.W.T dah tetapkan jodoh aku dengan dia, itulah aku terima seadanya.
selama mana sepanjang mana jodoh aku dengan dia aku terima sebagai takdir. bukan sebab sape2.
tapi aku haraplah kekal sampai syurga. sekarang pun menjaga hubungan ni dah jadi sebagai tangungjawab aku.

bukanlah aku kenal dia baru setahun dua. sehari dua.
aku kenal dia since aku masih dibangku sekolah
dimana aku masa tu berumur 16 tahun. ya, form 4.
saya comot. dan dia segak beruniform. haaah seee ,
and bertunang when i am 23 and he just 28.
masa tu dia berkwan dengan sesape sahaje yang sebaya and aku still berkawan dengan kawan seremaja aku.
dunia kami too different ! jadi aku dah tak kisah pun . walau kami banyak jauh perbezaan tapi we still closed each other. hmmmm that why,

kalau kau memang bijak dan pandai aku rasa statement bodoh camtu tak kan keluar dari mulut kau. behave sket.  T______T


memanglah kita tak penah tak kenal pun, aku tak salahkan kau nak cakap camtu depan aku. aku ok je, tapi apa motif kau pun aku tak tau. so no respect from me ! maaf lah ye.. T_____T



whateve, aku tetap jalani hidup seperti biase and sekiranya jodoh aku berpanjangan Alhamdulilah. and harap pun memang macam tulah. T_____T


aku berusaha, aku berserah pada yang lebih berkuasa untuk tentukan segalanya.
tak perlu la sengaja nak menyakitkan hati aku walaupun benda tu betul and pernah belaku pun.
aku takde mase nak melayan yek !
kalau ikut as logic, aku takde nak carik2 pun fiance aku ni dah namanya jodoh pun. takdir. and sesuatu yang berlaku tanpa sempat aku nak mengelak. aku tak menyesal pun, mungkin ada rahmat nanti.

insha Allah.....


ok la, so peace kacang peas!

Thursday, 3 April 2014

lamanya membizi

hi..

lamanya tak update blog... tapi aku gigih jugak nak save moment kat sini.. lately busy sangat okeh..
19 march aku ke KL, siang tu aku kesana ke sini. and last decide malam tu nak turun kl.  sebab esoknya ada interview kat KL, company name rahsia. tapi berdekatan dengan klcc.

so 20 march pagi tu aku sampai.. interview dalam pukul 10 am, tapi around 9ish aku dah terpacak kat sana. that time fiance pun sibuk2 nak fly dari sarawak ke semenanjung. so jumpe la dia.
T_______T


Takde jumpe sesaje ye, banyak keje dia aku kena tolong. aku ni jenis tak suka bila berurusan dengan  orang , aku tak suka tangguh2. confirm kene sound dengan aku. sekali dengan fiance pun aku marah. sometime fiance ni lembut sangat, aku tak boleh macam tu.

tapi walaupun macam tu, aku puji sikap dia. aku kasar and dia sket lembut.
bukan lembut macam pondan tuh, hahhaha
tapi bahasa dia, and aku pulak bukan kasar macam tomboy ke hape mulut kongajo sangat ke nak maki2 orang. tak tak.. aku cuma tak boleh consider dengan orang yang cakap tak serupa bikin. so nada nada aku harus berbunyi tegas. haaaah gittew !

pedulik hape aku, yang fiance nak buat report polis la apa la. ni sebenarnya kes kontena. ktorg send car ke sarawak dari semenanjung. mane tak sakit hati nye balik semate nak urus bende ni, klua duit poket sendiri. dari sarawak ke semnanjung, pastu nak ke pantai timur lagi dari kl.

bende ni dah lame, geran car, segale nye dah serah kat pihak sane, since u dah pegang lama, sebulan lebih should u alreadly prepared. alert la ktorg dah bagi masa yang lama kod,so takde timbul isu nak setel dengan bos berapa amount yang ktorg dapat. lagi satu tentang amount yang ktorg request tu untuk claimed perjalanan dari sarawak ke kl, kl ke pantai timur. bayangkan lah ? ko ingat free yek?

dah la service macam hape, sepatutnya service door to door la kan? ni tak, detail one person to pickup car driving from pantai timur to kl.

alone okeh ! dah kereta fiance tu tak penah orang lain pandu, include aku. dia sorang je tau selok belok kereta dia tu..

punya la nak berjimat, tapi menyusahkan. tapi apa pun amount tu ktorg dapat walaupun tak banyak tapi ok la, dari korang bagi memang ikut suka korang kan? untung jugak fiance dapat claimed. dulu mase akak and abang aku lansung tak dapat claimed tau lagi banyak barang akak aku keta 2 bijik(mpv&sedan) motor pun same 2 bijik, basikal anak2 lagi perabot rumah bagai. satu kontena full tau. then duit claimed yang sepatotnya dapat tak dapat, dimamah oleh ulat atasan.. makan lah duit berkepuk tu suap anak bini jadik darah daging dorg yek! and last sekarang dah sakit, tu kan dah terkena. T______T

ingat sket jangan gilakan duit sampai tak kenal halal haram, nanti tangung la kifarah atas perbuatan kamu.

sekian ya dari ustajah zahiyyah yang garang ni okeh !

setel pasal kontena tu ktorg ke kl, and lepas fiance lapor untuk kusus so time me back to penang.
kaklong family at hometown, everday duk message nak pegi mana2 nak tinggal aku. huhu

aku bukan hape, selagi tak setel kerja camne la nak balik.
bila dah setel lege sangat and balik monday. elok aku sampai je terus dinner. dorg tunggu i tau , siap tanye nak hape coz malam tu nak abes an kupon BIL dapat masa konvo. kfc ,dominos, piza n etc.

makan malam tu aku gasak gomol micha aka baby alish.. haaah yuyu rindu sangat budak tecik tomot tomei ni.. hahaha si nana pulak yuyu yuuyu yuyu...si syamimi biase kalau hadap makan mulut zip! no talk..

si baby alish now dah pandai sebut NA NA, kalau nak pangil MI MI  tak pandai sebut tapi dia panggil KA KAK.  boleh la leecha. dia ni jenis malas sket, kalau orang ajar dia sebut something dia akan senyum jek..sebab tak reti,malas pulak nak belajar..takpe2 sayang yuyu kite belajar slow2 yeh.. heheh comel tau... geram yuyu..

kalau merajuk pun dah pandai.. cer ko buat marah dia ke hape kompom lagak dia camni,

huhhhhhh (sambil mulut muncung , tunduk kebawah dan berpeluk tubuh )

haaaah camtulh dia... gelagat dia comel sangat sangat...

tak padan dengan umur dia, tapi dari segi pertumbuhan slow sket gigi baru 4 batang. jalan pun lambat sket. and leecha memang susah makan, dia minum milk jek..tapi badan dia berisi. walaupun kurang makan tapi dia agak berat, dah 10kg. sekarang dah setaun 3 bulan.

so si alish ni memang penceria dalam family ktorg, harap baby alish ikut jejak langkah kakak mimie yek. mimie sangat bijak dan berbakat. yuyu puji bagi 5 star untuk mimie.

malam wednesday ktorg dinner kat lua makan steamboat.. yummy.. and sekali celebrate anniversary kaklong and abang wedding. makin meriah lah... tapi kek anniversary aku yang potong? kire boleh lah ye.. huhu

kaklong balik jumaat, sunyi terus rumah.. and aku pulak stay at my abang house.
kene konkong gila, layanan 5 star okeh... perut makin dipam, hahahha
dah aku cakap aku diet, tak nak makan malam , so ko mampu takat klua makan malam minum air jek?
sekali abang aku order ,harus kene habiskan...

T______T

Baru kelmarin petang dalam 3 pm aku sampai rumah, letak bag apa. keluar rumah balik. lepak ngan kawan jap. then balik rumah kemas barang aku. and now what?the second day 2:52 aku baru  lepas mandi.. huhu
siape yang berani marah? and just now abang sampai at rumah.. dorg tengah lunch.. huhuh
nak joinnnn bye bye... muntah lah dengan entry panjang macam ni. see u then bye!





love
zahiyya.

Friday, 28 February 2014

cerita sikit

hi peepss


korang sihat ? actually semalam tak cukup tido, mau taknye oncall sampai 5 pagi okeh!
orang tu tak ingat apa agaknya nak kerja ke apa esok , lepas tu merajuk taknak tido hape.
eeee degil nauu.. tua tua ni.

dah la dia cakap aku perangai children ! tak sedo, dah tua !
amat kasar okeh! aku ni takde la bebenor tue nye...

nowadays panas memang tahap betul
hujan pun dalam tak sampai few minute jek dah stop
dah la hujan gerimis jee,

kebakaran takyah citer okeh
teruk sangat ! dammmly  bad!

abes tanah pusaka fam aku terbakar kat kampung
but what to do?
bomba datang ambat tau
aku ada gak g tengok
memang teruk tau, sekejap je api jilat hutan2 tu semua
tapi abang aku cakap bagus jugak dari takde orang berkebun apa
ehhhh hello , hutan sangat penting okeh untuk ekosistem
ada yang perlu diteroka ada yang tak perlu
dibiarkan ekosistemnya supaya dikekalkan begitu
okehh aku mengaku hasrat MB penang ni nak buat green town  la apa kan?
Penang ni dah la terletak persisiran pantai, pulau pulak tu area georgetown!
u noe , dengan penghapusan hutan untuk memberi ruang kepada pembangunan/ bangunan mencakar langit menyebabkan kawasan kita ni jadik pulau haba
bahang yang amat2 panas
penah la satu hari tu, office takde aircond
maybe dorg selenggara ke hape kan? ye ke?
eh tak, latihan kebakaran kod.
dorang nak semua orang turun lapor diri kat bawah, dorang tutup aircond
but my office tak turun lah ,
kalau ada pun aku la yang kena turun tak koser okeh!
keja banyak gila.

so by the time dorg switch off aircond tu
memang panas la dalam office
high buliding macam office aku memang dorg centralize je aircond tu 9am-5pm
lepas tu budak office aku memasing pasang stand fan
then dorng bukak window office konon bagi angin masuk la
aku g kat area window tu ingat angin best la sebab memang tepi pantai pun office aku ni

aku g , mak ai bahang gila okeh
angin panas.... aku tak sure aku dah share ke blom picture pemandangan office aku betul2 tepi laut
jap yeh aku cari picture from office windows.

 
haaah ni view yang paling aku suke so far, if kau tens kes tak jalan keja kau sangkut2 plus stress lua pejabat
kau lepak jap sini , best !

picture masa musim tengkujuh, hujan asik lebat.
dari car parking sampai ke office akibat kecuaian aku tinggalkan payung tah kemana2 mase outwork
aku terpaksa redah hujan by everytime
kalau nasib baik dapatlah berkongsi payung dengan hero kat same building aku ni
tapi tak tahu la dari company mana kan?
hihi joking okeh..





sepatutnya view ni nampak seberang sane bandar butterworth tau
tapi hujan yang lebat ,kilat, petir apa semua
memang kabus je kau nampak

time hujan hujan boleh la kau dekat dengan windows ni
kalau panas jangan harap nak dekat berbahang okeh!

sekarang ni musim panas, panas yang teramat amat panas
few negeri dah kena catu air nye ye?
so far penang alhamdulilah

aku dengar dorg ada buat pembenihan awan
aku rasa is not working
tau je la angin sekarang macamana

so but what to do
just  doakan yang terbaik..
aku sendiri tak selesa panas macamni
bibir pecah, kulit kering sampai tahap aku sapu vaselin la kat kulit
scary ok tengok kering sangat.


ok la peeps
end dulu yeh story ni
bye korang



love
zahiyya

Thursday, 27 February 2014

mood kelaut

hi peeps

lately mood macam kelautkan
so mari persetankan bahagian kiri masing2
caitttt... jauh2 pegi semua rasa yang tak enak ni
jangan mengangu lagi okeh,
hope takde gangguan lagi
pegi lah semua rasa yang tak enak ni

meroyan pulak kat sini kan? T___T
takde apa nak dicoretkan melainkan luahan hati adinda.. kikiki

so nowadays macam malas sikit nak menulis kat blog
tapi gigih jugak nak menulis sebab
satu dua cerita yang patut aku consider untuk ingat kelak
T________T

lately macam rindu seseorang tak tau la orang tu rindu ke tak
benda ni dah lama
haishhhhhhhhhh baik pergi jauh2 rasa ni...
aaaaaa tak suka !


ok la macam melalut je kan
ioals undur diri dulu
terbau bau kek yang di bake
haiissshhhhh sedap sedap..
bye !





love
zahiyya

Monday, 24 February 2014

insaf..

Bersihkanlah dirimu sebelum kamu dimandikan
Berwudhu'lah kamu sebelum kamu diwudhu'kan
Dan solatlah kamu sebelum kamu disolatkan
Tutuplah rambutmu sebelum rambutmu ditutupkan dengan kain kafan
Kafan yang serba putih
Pada waktu itu tidak guna lagi bersedih
Walaupun orang yang hadir itu merintih
Selepas itu kamu akan diletakkan diatas lantai
Lalu dilaksanakanlah solat jenazah dengan empat kali takbir
Dan satu salam beserta fatihah,selawat,dan doa sebagai memenuhi tuntuan fardhu kifayah

Tapi apakah empat takbir itu mampu menebus segala dosa meninggalkan solat sepanjang hidup
Apakah solat jenazah yang tanpa rukuk dan sujud dapat membayar hutang rukuk dan sujudmu yang dituntut keatas orang yang hidup...Jawablah,,,wahai saudara ku??....

Sungguh tertipulah dirimu jika beranggapan demikian
Justeru ku menyeru sekelian muslimin dan muslimat usunglah dirimu ke tikar solat sebelum kamu diusung ke liang lahad menjadi makanan cacing dan mamahan ulat

Iringilah dirimu ke masjid sebelum kamu diiring ke pusara
Tangislah dosa dosamu didunia kerana tangisan tidak berguna di alam baqa'

Sucikanlah dirimu sebelum kamu disucikan
Sedarlah kamu sebelum kamu disedarkan
Dengan panggilan 'Izrail yang menakutkan
Berimanlah kamu sebelum kamu ditalkinkan kerana ianya berguna untuk yang ditinggalkan bukan untuk yang telah pergi..

Beristighfarlah kamu sebelum kamu diistighfarkan
Namun ketika itu istighfar tidak menyelamatkan kerana dirimu sudah di kafan
Ingatlah di mana saja kamu berada kamu tetap memijak bumi Tuhan Yang Esa dan di bumbungi dengan langit Tuhan juga serta menikmati rezeki Tuhan yang tak terhingga
Justeru bila Dia menyeru , sambutlah seruannya sebelum Dia memanggilmu buat kali yang terakhirnya

Ingatlah kamu dahulu hanya setitis air yang tidak bermakna
40 hari lalu menjadi segumpal darah
40 hari lalu menjadi seketul daging, lalu daging membaluti tulang
3 bulan 10 hari (100 hari) roh kamu dimasukkan lalu jadilah kamu insan yang mempunyai erti

Ingatlah asal usul yang tak ternilai itu yang kalau terjatuh ke tanah ia menjadi hampa
Tapi Allah s.w.t mengangkat ke suatu mercu yang lebih agung dari malaikat
Lahirmu bukan semata mata untuk dunia
Tapi gunakanlah masa kamu didunia itu sebagai pengumpul bekalan menuju ke akhirat

Sambutlah seruan 'hayya alas Solaah' dengan penuh rela dan bersedia
Sambutlah seruan 'hayya alal fala'ah' jalan kemenangan didunia dan akhirat sana

Ingatlah yang kekal ialah amal
Menjadi bekal sepanjang jalan
Menjadi teman diperjalanan
Guna kembali ke pangkuan Tuhan.

Monday, 17 February 2014

Long Distance Relationship (LDR)



     hi peeps.


 

Orang cakap LDR ni susah nak survive, harapan tipis, susah nak kekal.
For me different situation is different answered !

Bila berjauhan ni memang banyak dugaan bagi hubungan yang tak pernah berjauhan semuanya
Depend to early routine relationship korang. Kalau selalu jumpa by everday, berkepit dating tak boleh kalau tak dating itu memang susah lah kan? tapi aku percaya semuanya atas kehendak korang.

antara tips penting utk LDR :


MENJAGA KOMUNIKASI

Menjaga komunikasi baik antara kita dan pasangan sangat2 lah penting dalam hubungan LDR ni, banyak je caranya contact thru phone atau social medium (fb,whatsapp,wechat,viber & etc). Even kalau busy, update lah.. i.e: Dear, i'm a little busy right now, i on duty from 11 to 2pm. i'll update u later, take care !

so simple kan ? keep update, don't lost contact.. and pasangan pun kerap2 la ask routine pasangan.
Sweets tau sebenarnya, example korang tanya la pasangan korang makan apa, pakai baju apa, what colour ,and then what do u think before u sleep?hihii  rindu tak.. whateve.. for me benda ni sebagai gurau senda.
jangan segan2 nak memuji, bermanja , mengusik pasangan anda.. biar dia terhibur.. ini betul2 fun tau sebenarnya. keep bergurau dengan pasangan. 
so banyak kan berbual, happy happy... and pasangan pun takde la sunyi.. if dia cakap dia sunyi itu bahaya and take note. 


PERCAYA DAN DOA

Kepercayaan. Kalau percintaan jarak dekat pun perlu percaya jugak. Kalau asyik wasangka, cemburu , mana hubungan nak jalan. Cemburu memanjang... 

Doa. Doa merupakan kekuatan untuk kita. Doa lah mudah2an hubungan kita berkekalan, berpanjangan serta dipermudahkan urusan dari segala ujian. Berjauhan pun salah satu ujian dalam hubungan kita.
Rindu adalah salah satu ujian.  T_______T


 CIPTA KOMITMEN YANG JELAS

Buatlah satu komitmen yang jelas antara korang and pasangan. 

i.e : Kemana arah hubungan ini sebenarnya ?
      Apakah hubungan kita ni serius atau hanya main main?
      Kalau ini adalah hubungan yang serius so kena la sama-sama berjanji untuk menjadi pasangan yang setia.


 FOCUS

Kenapa bercinta ? Apa focus bercinta ? Bercinta mesti lah nak bina jalan untuk bawa kahwin dan cipta kebahagian untuk suami/isteri kelak. Bila kita focus , peratusan untuk curang dan sunyi itu kurang. 
Memang pasangan kita tak tau pun kita buat apa dibelakang sebab berjauhan so focus tu yang tolong kita untuk stay on the path. 

Bila pasangan focus , i.e: pasangan akan bataskan pergaulan dengan jantina yang bertentangan dengannya untuk mengelakkan TERjatuh hati, TERberi harapan pada orang lain. Inilah pentingnya focus.



 SETIA

tak de apa nak describe. kalau dah memang jenis setia, memang akan setia. Long distance relationship ? tak de masalah lansung jika sifat setia tu memang azali dari dalam perut mak lagi.



For me takde la istilah sunyi bila berjauhan, mungkin pada certain orang tu mudah sunyi sebab before LDR ni kerap dating apa kan. so macam aku cakap tadi diffrent situation lah kan. Bila kita focus pada pasangan, keep contact isu sunyi ni memang takde lah and stay cool jee. Memang  hari2 dalam hati tu ada pasangan kita je even jauh dimata. Bila rindu luahkan perasaan jangan simpan2 sebab pasangan kita akan lebih mengambil berat tentang kita, and dia sendiri akan rasa happy since dia tau yang kita rindu dia kan?

Long Distance Relationship tidak akan menjadi masalah selama kita menjaga hubungan kita, percaya, memberi komitmen, serta focus pada pasangan kita. Insha Allah... 


todless happy reading and thank you.